Gintaro karoliai – ir vaikams, ir naminiams gyvūnams

Lietuviai ima atrasti naudingas gintaro savybes ir karolius perka ne tik vaikams, bet ir naminiams gyvūnams.

Vis dėlto geriausi ir brangiausi dirbiniai keliauja į Vakarų Europą ir Aziją, praneša LTV „Šiandien“.

Įmonė „Pajūrio gintaras“, kaip ir daugelis, išgyvenusi krizę dabar užsakymų teigia nestokojanti. Net priėmė naujų darbuotojų. Be papuošalų čia gaminami ir Azijoje itin paklausūs rožiniai.

Tačiau apgailestaujama, kad Lietuvoje gintaras nėra toks populiarus, kaip užsienyje, ypač Kinijoje. Būtent ten išvažiuoja didžioji dalis įmonės dirbinių ir žaliavos.

„Kinija diktuoja gintaro madas. Taip pat nemažai dirbinių iškeliauja į Europos šalis. Labai įdomus faktas, kad Prancūzijoje, kaip mes juokaujam su kolegom, kiekvienas kūdikis turi gintarinius karoliukus. Kadangi gintarinių karoliukų galima įsigyti ne tik parduotuvėje, bet ir vaistinėje“, – sako Deimantė Kalvaitienė, bendrovės „Pajūrio gintaras“ vadybininkė.

Atsigavimą teigia jaučiantys ir gintaru prekiaujantys Palangos meistrai. Esą pernai pardavimas buvo didesnis nei tikėtasi. Ir nors pagrindiniai pirkėjai – lietuviai, tradiciškai besidomintys tik suvenyrais ar papuošalais iki šimto litų, geriausiai gintarą perka turistai iš Baltarusijos ir Rusijos.

„Sausio mėnesį per 3 dienas rusų klientai padarė mėnesio apyvartą, o paskui išvis nebesulaukėm jokių klientų“, – pasakoja Albertas Petkevičius, Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininkas.

Tačiau pastebima, kad lietuviai atranda gintaro gerąsias savybes, todėl populiarėja žindukai ir karoliai vaikams bei karoliai šunims ir katėms.

„Žmonės, kol nežino, juokiasi: karoliai šunims, čia kažkoks išpuikimas. Tačiau pasirodo – mes patys neseniai tą sužinojom – tai yra pati natūraliausia priemonė atsikratyti blusų. Gintarėlis įelektrina plauką ir blusytės gražiai iškeliauja“, – sako A. Petkevičius.

Dėl pastaraisiais metais brangusios žaliavos, kuri daugiausiai – iš Kaliningrado kasyklų, gintaro dirbinių kainos, skaičiuojama, pakilo apie 15 procentų.


Šiame straipsnyje: gintarasprekyba gintaru

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių