Ginče su „Nukem“ aktyviau dalyvaus EK ekspertai

Premjeras Andrius Kubilius, susitikęs su Europos Komisijos Generalinio branduolinės energetikos direktorato vadovu Peteriu Farossu, sutarė, kad Lietuvos ginče su Rusijos valdoma „Nukem“ dėl vėluojančių Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų aktyviau dalyvaus Europos Komisijos ekspertai.

Europos Komisijos Generalinio branduolinės energetikos direktorato vadovas atvyko mūsų šalies kvietimu. Lietuva yra sulaukusi Europos Komisijos priekaištų dėl stipriai vėluojančių Ignalinos atominės elektrinės (IAE) išmontavimo projektų, kurie stringa dėl nesutarimų su Rusijos korporacijos valdoma vokiečių bendrove „Nukem Technologies“.

Po susitikimo Premjero patarėjas sakė, kad lengvai pavyko susitarti, kad ieškant sprendimo dėl vėluojančių projektų Lietuvai daugiau padės Europos Komisija.

„Jau šios diskusijos rodo, kad EK dalyvauja ir skiria dar didesnį dėmesį šioms problemoms. Iš principo abi pusės sutarė, kad bus kviečiami nepriklausomi ekspertai, kurie ištirs esančias problemas ir pasiūlys, tikėkimės, objektyvų sprendimą, kaip kontraktorius ir užsakytojas – IAE ir Komisija – galėtų rasti tą sprendimą, kaip projektus greičiau tinkamai vykdyti techniškai ir ne pernelyg brangiai“, – kalbėjo Ministro Pirmininko patarėjas Neilas Tankevičius.

Anot patarėjo, kalbėta ir apie Europos Komisijos planus 2014–2020 metais mažinti finansavimą atominių elektrinių uždarymui. Europos Komisija planuoja trims – Bulgarijos, Slovakijos ir Lietuvos – elektrinėms skirti 700 mln. eurų iš Europos Sąjungos biudžeto, o Lietuva viena tikėjosi gauti 770 mln. eurų.

„Ir abi pusės šiame susitikime sutiko, kad esant pasiūlytom sąlygom būtų labai sunku tinkamai tęsti uždarymo procesą“, – tvirtino Premjero patarėjas.

„Buvo sutarta, kad IAE uždarymas ir visi darbai turi būti užbaigti iki 2029 metų ir kad tai kainuos apie 2,9 mlrd. eurų. Dalį pinigų mes esame jau gavę, bet apie 1,5 mlrd. eurų pagal tuos uždarymo strategijos projektus kol kas nėra“, – teigė Premjeras Andrius Kubilius.

Tikimasi, kad Europos Komisija apsispręs iki lapkričio pabaigos.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Apmaudu.

Apmaudu. portretas
Kada baigsis griovimo laikotarpis? Naujas objektas, aplinka sutvarkyta. Visos tarybinės įmonės sunaikintos. Mokslas suterštas, nėra kadrų kaitos. Apmaudu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių