Ginče dėl „DnB Nord“ obligacijų – pirmasis besibylinėjančių laimėjimas

Investuotojai, patyrę nuostolių dėl „DnB Nord“ banko obligacijų įsigijimo už iš to paties banko pasiskolintas lėšas, pasiekė pirmąjį smulkų laimėjimą – kol bus nagrinėjimas grupės ieškinys, jų turtas bus apsaugotas nuo išieškojimo.

Tuo tarpu bandymai su antstolio pagalba išsireikalauti informaciją apie „DnB Nord“ banko padarytas nuolaidas analogiškai nukentėjusiems investuotojams, neprisijungusiems prie bylos, kol kas atsimuša į sieną. Neprofesionalūs investuotojai trečiadienį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą „DnB Nord“ atžvilgiu dėl teismo nutarties nevykdymo.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininko Tomo Pilipavičiaus teigimu, dėl „DnB Nord“ obligacijų platinimo metodų į asociaciją kreipėsi apie 100 investuotojų, tačiau į teismą kreipėsi ne visi. „Galbūt kai kurie išsigando ginčo su gerokai galingesniu banku, tačiau kiti investuotojai įtaria, kad „DnB Nord“ bankas padarė nuolaidų daliai klientų, kurie atsisakė bylinėtis“, - sakė T. Pilipavičius.

Vilniaus apygardos teismas yra priėmęs nutartį dėl įrodymų užtikrinimo, kuria pavesta ieškovų pasirinktam anstoliui išreikalauti informaciją apie „DnB Nord“ banko bei byloje nedalyvaujančių investuotojų sudarytus sandorius, kuriais sumažintos jų mokėtinos palūkanos.

„Investuotojų pasirinktas anstolis Rimantas Vižainiškis praėjusią savaitę buvo du kartus nuvykęs į banką, prašė dokumentų telefonu, tačiau jų negavo. „DnB Nord“ argumentuoja, kad teismo nutartis – neaiški – ir ją atsisako vykdyti“, - sakė advokatas advokatų kontoros „Adlex“ partneris advokatas Linas Jakas.

Pasak jo, Vilniaus apygardos teismas spalio 28 dieną taip pat yra priėmęs nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, uždraudžiant „DnB Nord“ bankui pradėti priverstinį skolos išieškojimą iš obligacijų apmokėjimui įkeisto nekilnojamojo turto.

„Grupės ieškinį pateikę investuotojai, kuriems bankas rekomendavo įkeisti nekilnojamąjį turtą ir pasiskolintas lėšas „pelningai“ perskolinti „DnB Nord“ bankui įsigyjant su įvairiais kainų indeksais susietas obligacijas, bylos nagrinėjimo metu teismo sprendimu bus apsaugoti nuo priverstinio turto pardavimo“, - sakė L. Jakas.

Vilniaus apygardos teismas spalio mėnesį priėmė 21 investuotojo pateiktą ieškinį dėl „DnB Nord“ obligacijų, kuriuo siekiama apginti viešąjį interesą – ne tik ieškinį teikiančių, bet ir visų neprofesionalių investuotojų teises ir teisėtus interesus. Tai – pirmasis grupės ieškinys Lietuvoje, pateiktas dėl finansų institucijos veiksmų.

Ieškinį teismui pateikę investuotojai valdo 43,8 mln. litų nominalios vertės su įvairiais kainų indeksais (akcijų, žaliavų bei kitais) susietų nominalios vertės obligacijų. Jų mokėtinos palūkanos „DnB Nord“ bankui siekia beveik 6 mln. litų.

Su akcijomis susietos obligacijos (SASO) Lietuvoje populiariausios buvo 2007 metais, aiškiu šios rinkos lyderiu buvo „DnB Nord“ bankas. Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, 2007 metais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. litų, 2008 metais – už 196,8 mln. litų, o 2009-aisiais – vos už 71,2 mln. litų.


Šiame straipsnyje: DnB Nord

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių