„Gazprom“ atmeta Baltarusijos skolos pretenziją

Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom" atmetė Baltarusijos skolos pretenziją, Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos akcentuotą grasinant nutraukti ne tik dujų, bet ir naftos tranzitą.

"Gazprom" Baltarusijai pagal galiojančio kontrakto sąlygas nieko nebeskolingas", - pareiškė "Gazprom" oficialus atstovas Sergejus Kuprijanovas.

A.Lukašenka savo vyriausybės posėdyje penktadienį nurodė nutraukti "bet kokios paslaugas Rusijos Federacijai dujų ir naftos transportavimo srityje", jei "Gazprom" "per artimiausią parą nesumokės visos skolos".

Pirmadienį Rusijai pradėjus drastiškai riboti dujų tiekimą Baltarusijai, trečiadienio pavakarę "Beltransgaz" sumokėjo "Gazprom'ui" 187 mln. JAV dolerių - 5 mln. dolerių mažiau nei reikalauta.

Vakar "Gazprom" už dujų tranzito paslaugas Baltarusijai sumokėjo taip pat nepilnai - 228 mln. dolerių iš reikalautų 260 mln. dolerių.

Baltarusija šį mokėjimą įvertino kaip avansą, o A.Lukašenka nurodė vyriausybei "Gazprom" skolos problemą išspręsti per dvi paras.

S.Kuprijanovas, motyvuodamas "Gazprom" Baltarusijos grąžintos skolos dydį, aiškino, kad pagal galiojančią sutartį dujų tranzito bazinė kaina po 1,45 dolerio už 1000 kubinių metrų transportavimą 100 kilometrų. "Beltransgaz" pagrindu sukūrus bendrąją įmonę, buvo numatyta galimybė padidinti tranzito kainą iki 1,74 dolerio pernai ir iki 1,88 dolerio šiemet. Tačiau visa tai buvo siejama su didmeninės dujų kainos didinimu Baltarusijos rinkoje, bet to nebuvo leista padaryti.

"Kadangi šie klausimai susiję, "Gazprom" pasirengęs mokėti sena kaina", - pabrėžė S.Kuprijanovas.


Šiame straipsnyje: Gazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių