Gamintojai nėra linkę žymėti ant produktų jų pagaminimo datos

Gamintojai nėra linkę žymėti ant produktų pakuočių daugiau informacijos, nei privaloma – pavyzdžiui, nurodyti produkto pagaminimo datą, detaliau išskaidyti produkto sudėtį (pagal konservantus, genetiškai modifikuotus ingredientus) ir pan.

Specialistai teigia, kad įmonės, kurios pateikia pagaminimo datą ant pakuotės ir tokiu būdu siekia geriau informuoti klientą apie gaminio šviežumą, yra labiau išimtis nei taisyklė.

„Svarbu, kad pateikdami papildomą informaciją ant pakuotės – kad ir pagaminimo datą – gamintojai siektų geriau informuoti klientą, o ne klaidintų vartotoją“, – sakė Ramunė Baranauskienė, laikinai einanti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojos pareigas.

Pasak jos, taip gali atsitikti, pavyzdžiui, jei gamintojas kaip pagaminimo datą nurodo dieną, kai produktas buvo supakuotas, o tikra pagaminimo data tuo tarpu yra gerokai ankstesnė. Gali būti ir kitų klaidinančių situacijų. Todėl labai svarbu, kad informavimas būtų korektiškas ir paremtas siekiu informuoti vartotoją.

„Vartotojai neretai pasigenda informacijos ant produktų pakuočių. O dar dažniau tokios informacijos trūksta parduotuvėse – prekės lentynose išdėliotos chaotiškai, sunku atrinkti kuris informacinis užrašas priklauso vienai ar kitai prekei. Ant etiketės gal ir neįmanoma surašyti visos vartotoją dominančios informacijos, daugiau jos būtų galima pateikti prekybos vietoje. Tačiau žymėti bent jau pagaminimo datą ant etiketės būtų naudinga“, – teigė Nacionalinės vartotojų konfederacijos prezidentas Kornelijus Papšys.

Pasak vartotojų atstovo, galiojimo datą žinoti kartais nepakanka, nes galutinė galiojimo data paprastai būna nustatyta, planuojant, kad vartotojas produktą laikys geriausiomis sąlygomis – pavyzdžiui, šaldytuve.

Tuo tarpu rengiantis į išvykas gamtoje, dažnai produktai yra bent jau pervežami ne pačiomis palankiausiomis sąlygoms – tokiu atveju pagaminimo datos žinojimas tampa svarbus, kad vartotojas pats galėtų nuspręsti kiek ilgai naudotis produktu, nes jo nebetenkins „paskutinės dienos“ produktas. 

Pasak vartotojų teises ginančių specialistų, dar aktualiau būtų, jeigu pagaminimo datą ant pakuočių žymėtų greičiau gendančius produktus gaminančios įmonės (pvz., pieno, mėsos produktus ir pan.).

Tačiau tokie gamintojai kol kas yra išimtis. Šiuo metu ant daugelio maisto produktų pakuočių nėra privaloma žymėti pagaminimo datą. Gamintojai yra įpareigoti nurodyti tik minimalų tinkamumo vartoti terminą.

Dažnai yra reikalaujama nurodyti ingredientų kiekį, tačiau nėra apibrėžta, kad gamintojas privalėtų nurodyti, kurios iš sudedamųjų dalių yra konservantai. Taip pat nėra aiškiai reglamentuotas ir informacijos teikimas apie genetiškai modifikuotus produktus.


Šiame straipsnyje: produktaimaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių