Galutinė sutartis dėl atominės elektrinės statybos - 2012-ųjų

Japonijos bei JAV koncernas „Hitachi-GE Nuclear Energy“ preliminarų susitarimą (angl. basic agreement) dėl naujos atominės elektrinės statybos su Lietuvos Vyriausybe tikisi pasirašyti kitų metų pavasarį, o galutinė sutartis (angl. formal agreement) galėtų būti sudaryta 2012-ųjų vasarą.

Tai Tokijuje surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Japonijos koncerno „Hitachi“ prezidentas Hiroaki Nakanishi, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir premjeras Andrius Kubilius praėjusią savaitę sakė tikintys, kad dar šiemet pavyks pasirašyti susitarimą dėl pagrindinių nuostatų su „Hitachi-GE Nuclear Energy“. Anot A.Sekmoko, susitarimas svarbus regioniniams partneriams, kurie turės pasirašyti akcininkų sutartį. Ministro teigimu, naujos AE Koncesijos sutartį Seimui planuojama teikti pavasario sesijoje.
Vyriausybė dėl pagrindinių sutarties nuostatų turėtų apsispręsti trečiadienį - planuojama suteikti įgaliojimus energetikos ministrui pasirašyti tokį susitarimą.

Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ ir Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti elektrinę. Koncesijos ir Akcininkų sutartys bei kiti būtini ir Seimo priimti dokumentai galutinai turi būti priimti ir įsigalioti iki kitų metų birželio pabaigos.

Lenkijai paskelbus, kad valstybės valdoma energetikos bendrovė PGE stabdo dalyvavimą VAE projekte, A.Sekmokas neatmetė, kad su Lenkija derybos dar gali būti atnaujintos. Anot jo, naujos AE projekto kaštai nesikeis, tačiau, priklausomai nuo derybų su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais, Lietuvos akcijų dalis naujoje AE gali keistis.

Dabar numatoma, kad Lietuva turi užtikrinti 34 proc. viso projekto vertės finansavimą, o kiek prisidės kiti projekto dalyviai,pasak A.Sekmoko, turėtų paaiškėti artimiausiu metu. Lietuva suteiks statybos aikštelę, visus priešprojektinius pasiūlymus, intelektinį potencialą.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų).
Lietuva tikisi, kad atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: VisaginasAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių