Galimybė atsiskaityti eurais vertinama prieštaringai

Seime įregistruotas siūlymas, pagal kurį po poros metų Lietuvoje būtų galima plačiai atsiskaitinėti ne tik litais, bet ir grynaisiais eurais.

Tai esą padėtų šaliai priartėti prie eurozonos. Verslininkų nuomonės dėl to prieštaringos. Analitikai, primindami, kad atsiskaityti eurais įstatymai jau leidžia, sako nematantys tokių pataisų prasmės. Be to, esą, kol Lietuvai nebus realu įsivesti eurą, reikėtų stiprinti nacionalinę valiutą, o ne jaukti teisinę bazę.

Viešbučio ir kavinių Klaipėdoje savininkas sako, kad turistai užsieniečiai labai dažnai pageidauja atsiskaityti eurais. Bet pagal dabar galiojančią tvarką, tą daryti galima tik šalių susitarimu. Anot verslininko, būtų kur kas patogiau, jei mokėjimas eurais būtų privalomas. 

„Kuo mes greičiau priprasime prie europietiškų pinigėlių, kuo mes greičiau prie jų pereisime, tuo bus sveikiau ekonomikai. Aišku, galbūt daug problemų susidarys kaimo vietovių parduotuvėms, kurios vos ne rankiniu būdu turi visa tai padaryti. Bet jeigu esi moderni įmonė, jokių problemų, kad šalia būtų ir eurai, ir litai“, - įsitikinęs Aidas Kaveckis, „Fredricho pasažo“ savininkas.

Tuo metu nedidelės parduotuvės savininkė nusiteikusi priešingai. Anot jos, atsiskaitymas ir litais, ir eurais sukeltų sumaištį.

„Turi pasistatyti dar vieną kasos apartą. Tai jau papildomos išlaidos. Jau dabar išsiskirstome ir alkoholį, ir alų, ir visas prekes pagal pogrupius, neužtenka klavišų aparatui“, - teigia Regina Vachlenko, parduotuvės „Alijandrė“ savininkė.

Pataisą įregistravęs Seimo narys sako, kad pagal jo siūlymą, atsiskaitymas ir grynaisiais eurais įsigaliotų nuo 2011-ųjų, bet nebūtų privalomas (privaloma būtų tik priimti eurus, jei klientas nori jais mokėti). Jo teigimu, tiesiog pailgėtų pereinamasis laikotarpis, kol šalis prisijungs prie eurozonos.

Visa tai, anot parlamentaro, padėtų skatinti šalies ekonomiką.

„Padarys teigiamos įtakos šiandien daugeliui nemaloniai bankų sferai, nes palūkanos už litus turėtų akivaizdžiai mažėti. Panaikins, ištrins kalbas iš mūsų leksikono apie lito devalvaciją, sustiprins mūsų turimų santaupų saugumo garantijas ir galų gale artins Lietuvą prie eurozonos“, - mano pataisų iniciatorius, Seimo narys Gediminas Navaitis.  

Analitikai tokius siūlymus vertina skeptiškai ir sako, kad jie dar labiau sujaukia teisinę bazę.

„Jeigu dėl vienų ar kitų priežasčių Lietuva negali šiuo metu įsivesti euro, tai darykime viską, kad mūsų nacionalinė valiuta - litas - būtų kiek galima tvirtesnė. Tai yra, plėskime jos panaudojimo sferą, o ne dirbtinai ją siaurinkime ir po to sukelkime dar didesnį nepasitikėjimą savo valiuta“, - tvirtina SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Dvejopas atsiskaitymas šalyse įvedamas, kai yra nustatoma data, kada šalis prisijungs prie eurozonos. Lietuvoje ši data dar nėra nustatyta.


Šiame straipsnyje: atsiskaitymas eurais

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių