Galimų strateginių naujos AE investuotojų skaičius kol kas neaiškus

Visos penkios užsienio kompanijos, kurios jau anksčiau atitiko atrankos kvalifikacijos kriterijus, iki balandžio vidurio pateikė Lietuvai savo atsiliepimus, tačiau kiek jų toliau dalyvaus strateginio investuotojo į naują atominę elektrinę konkurse, paaiškės, kai bus pateikti įpareigojantys pasiūlymai.

"Atsiliepimus gavome iš visų penkių kompanijų, tačiau šiandien negalime jų suskirstyti į teigiamus ar neigiamus, kadangi atominės elektrinės projektas labai didelis ir sudėtingas, o gauti atsiliepimai į mūsų projektą labai skirtingi", - BNS sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jis kol kas neįvardija nė vieno iš penkių dalyvių. Motyvuodamas, kad projektas yra labai jautrus geopolitiškai, šiame etape ministras žada neteikti daugiau jokių komentarų.

"Savo atsiliepimuose kompanijos pateikė tiek teigiamas, tiek kritines pastabas, o buvo ir tokių, kurie pasiūlė savo modelius, kaip turėtų būti plėtojamas naujos atominės elektrinės projektas. Todėl dabar mes detaliai išnagrinėsime visus atsiliepimus, juos apibendrinsime ir dar kartą tai aptarsime su potencialiais investuotojais", - sakė A.Sekmokas.

Pask jo, nuo sausio mėnesio visiems penkiems potencialiems investuotojams buvo pristatytas projektas, atlikti jo parengiamieji darbai, visi jie apžiūrėjo siūlomas AE statybos aikšteles bei ten infrastruktūrą.

A.Sekmoko vadovaujama Koncesijos komisija, kuri posėdžiavo balandžio 13-ąją, prašys patikslinti pateiktus atsiliepimus ir tęs diskusiją dėl tolesnės projekto plėtros eigos.

Vasario pradžioje A.Sekmokas paskelbė, kad į vasaros viduryje iš penkių potencialių investuotojų turėtų likti du, iš kurių vėliau bus išrinktas nugalėtojas. Jį tikimasi atrinkti ir paskelbti iki šių metų pabaigos.

Strateginiam investuotojui bus pasiūlyta įsigyti daugiau nei 50 proc. naujos atominės elektrinės projekto bendrovės akcijų, tačiau konkretus paketas priklausys nuo regioninių partnerių - Latvijos, Estijos ir Lenkijos - pozicijų.

"Mes ir toliau bendradarbiaujame su visais regioniniais partneriais, jie visi remia mūsų projektą ir dalyvauja procese", - ketvirtadienį kalbėjo energetikos ministras.

Tikimasi, kad naujos atominės elektrinės strateginis investuotojas bus kuri nors didelė Europos energetikos kompanija, o tokių sąraše minimos Prancūzijos energetikos koncernai EDF ir "GDF Suez", Vokietijos koncernai E.ON, RWE, Italijos "Enel", Ispanijos "Iberdrola", Švedijos "Vattenfall".

Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Planuojama, kad nauja atominė elektrinė galėtų pradėti veikti 2018-2020 metais.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių