Galimi strateginiai investuotojai į naują atominę kol kas neįvardijami

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia, jog Vakarų bendrovės domisi investicijomis į naujos atominės elektrinės Lietuvoje projektą, tačiau nenori būti įvardytos, kad nepatirtų spaudimo.

"Mes gauname indikaciją, kad įmonės domisi, tačiau jos nenori būti įvardintos, kadangi tai yra jų vidiniai sprendimai, jos nenori, kad būtų įtakojami tie sprendimai. Jos nori, kad tas procesas iš vienos pusės vyktų skaidriai, iš kitos pusės - kad būtų užtikrintas konfidencialumas. Tai yra jų pasirinkimas, kur jos investuos, kurioje šalyje", - trečiadienį po susitikimo su premjeru žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Pasak jo, protingiausia galimus investuotojus būtų įvardyti birželio mėnesį, o ne vykstant konkursui. Lietuvai, A.Sekmoko nuomone, artimiausiais metais yra svarbu paruošti "namų darbus" - aplinką investavimui.

"Taip, aš suprantu atgarsius, kurie ateina iš kitų šalių. Mums svarbu paruošti aplinką investavimui, kad investuotojas ateitų ne į, tarkime, pelkyną, o į tokią aplinką, kuri sutvarkyta, paruošta. Kada mes jau turėsime vieną arba du potencialius investuotojus, bus derybos ir einama į įpareigojančios sutarties dėl investavimo pasirašymą", - aiškino ministras.

investuotojo į naują atominę elektrinę konkursą Lietuva paskelbė gruodžio 8 dieną.

Teigiama, kad naujos atominės elektrinės strateginis investuotojas galėtų būti didelė energetikos kompanija, tarp tokių minimos 7 Europos bendrovės: EDF, E.ON, "GDF Suez", "Enel", "Iberdrola", RWE, "Vattenfall".

Strateginiam investuotojui bus pasiūlyta įsigyti kontrolinį naujos atominės elektrinės projekto bendrovės akcijų paketą, o kartu su regioniniais partneriais - Latvijos, Estijos ir Lenkijos įmonėmis - iki 100 proc. akcijų.

Numatoma, kad konkursas truks 6 mėnesius, o investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų). Iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Baigti derybas su potencialiais partneriais - Latvija, Estija ir Lenkija - bei strateginiais investuotojais ir pasirašyti sutartis planuojama 2010 metų rudenį, vėliau dvejus metus truks projektavimo darbai ir šešerius metus - branduolinių reaktorių statyba.

Planuojama, kad elektros energiją nauja atominė elektrinė galėtų pradėti gaminti 2018-2020 metais.


Šiame straipsnyje: IAEinvestuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių