G. Nausėda: euras išsaugojo savo statusą

Prieš 10 metų, 2002-aisais, dvylikoje Europos Sąjungos šalių pasirodė grynieji pinigai eurai, pakeitę valstybių nacionalines valiutas.

Euro įvedimas tapo didžiausia valiutos reforma pasaulio istorijoje. Euras išsikovojo vietą tarp stipriausių valiutų pasaulyje. Tačiau dabar, kai euro zona krečiama krizės, pasigirsta abejonių dėl jo ateities, praneša Lietuvos radijas.

Prieš 10 metų Europos parduotuves, bankus ir bankomatus pasiekė 6 milijardai euro kupiūrų ir 40 milijardų euro monetų. Ant euro monetų kiekviena valstybė iškalė savo šalies nacionalinį simbolį.

Atsargiausiai euro įvedimą vertino didžiųjų valstybių gyventojai – tokių, kaip Vokietijos ar Prancūzijos, nes jų valiuta buvo stipri ir gerai žinoma tarptautinėje rinkoje.

Tačiau greitai euras tapo antrąją valiuta pasaulyje po Amerikos dolerio. Pasak ekonomisto Gitano Nausėdos, nors euro zona jau kelerius metus sprendžia finansų krizę, euras savo reikšmės nepraranda.

„Nebūtų galima vienareikšmiškai teigti, kad euras šiuo metu yra silpnas ar stiprus. Jis vis dar išsaugo savo kaip pasaulinės reikšmės valiutos statusą, ir jei neįvyks kažkokių sprogimų euro zonoje, manau, jis tą statusą išlaikys ir artimiausius metus“, – sako G. Nausėda.    

Dabar euras yra pagrindinė valiuta 17-oje Europos Sąjungos valstybių. Lietuva į euro zoną planuoja įstoti 2014-taisiais.


Šiame straipsnyje: euras

NAUJAUSI KOMENTARAI

demoday

demoday portretas
Kokia tokio rasinelio prasme? Tikriausiai sugaiso kokias 5 min, kad paruosti spaudai straipsni. Tokia informacija galetu surinkt bet kuris mokinukas pradedant nuo kokios 7 klases.

h20

h20 portretas
man idomu, jeigu viena ryta atsikeles suzinosiu kad euro nebera... kas man tuos eurus pakeis... turbut "PISHI PRAPRALO..."

andrius

andrius portretas
Nausėdą skaičiau mąstančiu finansistu, bet po tokių prognozių lieka daug klaustukų dėl jo kompetencijos.Nereikia didelio išprusimo susivokti ,jog euras jau praeitis, tad kalbėti apie jo ateitį Lietuvoje nusikaltimas. Verčiau važinėje į Naujają Zelandija,Mozambiką pasidairytu po pasaulį su išvystyta žemės ūkio infrastruktūra gal atsivertu akys ir pamatytu , kad ne tiek daug vietų žemėje su tokiomis lygumomis tai pavydėtinas turtas už kurį daugelis kalnų papedėse žemdirbystę vystančių valstybių atiduotu nupjauti dešinę ranką. Kai pasaulis greit pristigs maisto, mes kaip maži asiliukai nusigręžiame nuo to ką mokėjom geriausiai.O gal manot, kad išmokos už tai jog nustotume dirbti žemę tai kitų valstybių parama Lietuvai ? Manau nedaug tokių kurie tuom tiki. Kas dirba savo žemę, tas valdo savo kraštą to nevertėtu pamiršti niekam žinoma išskyrus tuos kurie jau senai save pardavę įvairioms kitų valstybių tarnyboms.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių