G. Depardieu nebenori būti prancūzu

Prancūzų kino grandas Gerard’as Depardieu sekmadienį pareiškė atsisakantis Prancūzijos paso po to, kai pasijuto įžeistas premjero, kuris pareiškė, jog aktorius pasielgė apgailėtinai, kai pasiprašė Belgijos pilietybės, siekdamas išvengti mokesčių.

Atvirame laiške premjerui Jeanui Marcui Ayrault 63 metų aktorius, filmų „Sirano de Beržerakas“ (Cyrano de Bergerac) ir „Žalioji korta“ žvaigždė, teigė buvęs nepelnytai užsipultas.

„Neprašau būti teisinamas, tačiau bent jau galėčiau būti gerbiamas. Visi kiti, palikę Prancūziją, nebuvo įžeidinėjami kaip aš“, - jis pridūrė laiške, kurį paskelbė laikraštis „Le Journal du Dimanche“.

G.Depardieu tapo vienu iš turtingiausių Prancūzijos verslo veikėjų, persikėlusių į Belgiją po to, kai prezidento Francois Hollande'o socialistų vyriausybė apmokestino didesnes nei milijono eurų (3,45 mln. litų) metines pajamas 75 proc. tarifu.

Savo laiške G.Depardieu, turintis didelių verslo interesų, įskaitant kelis vyno ūkius ir tris restoranus Paryžiuje, kaltina socialistus, jog jų mokesčių politika varo iš Prancūzijos talentingiausius veikėjus.

„Išvykstu, nes jūs manote, kad už sėkmę, kūrybą, talentą - bet kokį išskirtinumą - turi būti baudžiama“, - aiškino jis.

G.Depardieu sakė šiemet sumokėjęs už savo pajamas 85 proc. mokestį, per 45 savo darbo Prancūzijos kine ir versle metus sumokėjęs į valstybės iždą 145 mln. eurų (apie 500 mln. litų).

Aktorius sakė apgailestaujantis, kad jam tenka palikti Prancūziją, ir tikino, kad jį įžeidė kaltinimai nepatriotiškumu.

„Aš niekada nevengiau vykdyti savo pareigų. Istoriniai filmai, kuriuos dalyvavau, liudija apie mano meilę Prancūzijai ir jos istorijai“, - pažymėjo G.Depardieu.

„Kas jūs toks, kad teistumėt mane - klausiu jūsų, pone Ayrault, pono Hollande'o premjere? - nepaisant mano ekscesų, mano apetito ir mano meilės gyvenimui, esu laisvas žmogus.“

J.M.Ayrault komentarai buvo išsakyti šią savaitę, kai paaiškėjo, kad G.Depardieu nusprendė apsigyventi Nešene - Belgijos miestelyje netoli sienos su Prancūzija, kuriame gyvena daug turtingų Prancūzijos piliečių, vengiančių mokesčių.

„Man tai atrodo gana apgailėtina, - pareiškė J.M.Ayrault. - Jį visi myli kaip menininką, tačiau mokėti mokesčius yra solidarumo ir patriotizmo aktas.“

Nekilnojamojo turto agentai ketvirtadienį paskelbė, kad G.Depardieu parduoda savo namą Paryžiuje - 1 800 kvadratinių metrų ploto XIX amžiuje statytą vilą su sodais ir baseinu, kuri, kaip pranešama, gali būti verta apie 50 mln. eurų (172 mln. litų).

Darbo ministras Michelis Sapinas sekmadienį palaikė vyriausybės kritišką poziciją, pareiškęs Prancūzijos žiniasklaidai, kad G.Depardieu veiksmus laiko „asmenine klaida“, kuri „neatitinka šio aktoriaus standartų“.

„Kas gali būti normaliau nei tai, jog uždirbantys milžiniškus pinigus moka didelius mokesčius?“ - klausė M.Sapinas.

G.Depardieu, laikomas vienu iš geriausių savo kartos aktorių, pastaraisiais metais savo išsišokimais garsėjo ne mažiau nei aktorystės talentu.

Ketvirtadienį jis turėjo stoti prieš teismą dėl to, kad neblaivus vairavo motorolerį Paryžiuje, tačiau šis posėdis buvo atidėtas.

Rugpjūtį jis buvo įspėtas po to, kai smogė vienam vairuotojui, užkirtusiam kelią savo automobiliu, kai G.Depardieu važiavo motoroleriu.

Pernai aktorius pateko į pirmuosius puslapius visame pasaulyje, kai nusišlapino į butelį lėktuve, ruošiantis skrydžiui iš Paryžiaus į Dubliną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Centras

Centras portretas
Gimė su mėšlinom panagėm, ko iš jo norėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių