Fotostudijos neatlaiko mėgėjų konkurencijos

„Užsidarysime, nes niekas nebeateina“, - sako Druskininkuose įsikūrusios fotostudijos „Foto pasaulis“ darbuotoja Rasa.

Anot jos ir kitų lrt.lt kalbintų fotografų, per pastaruosius metus didžiuosiuose miestuose veikiančios fotostudijos neteko nuo 20 iki 40 proc. klientų, mažesniuose miestuose - nuo 50 iki 70 proc. ir daugiau. Fotostudijų atstovų teigimu, verslui koją kiša fotografai mėgėjai.

Klientai: „Kad tik pigiau“

Fotostudijos „Foto pasaulis“ darbuotoja Rasa (pavardė redakcijai žinoma - lrt.lt) sako, kad per pastaruosius metus klientų sumažėjo apie 70 proc. Ji taip pat svarsto, kad daliai potencialių  klientų studijos slenkstį peržengti trukdo sąmonėje gyvi stereotipai, esą jei fotografuosis fotostudijoje, „nuotraukose atrodys, kaip kad jų tėvai per savo vestuves“.

„Fotoateljė kai kuriuos dabar labai gąsdina. Jie įsivaizduoja, kad jei joje fotografuosis, nuotraukose atrodys kaip jų tėčiai ir mamos per savo vestuves, įamžinti nuotraukose. Iš tikrųjų taip jau nebedaroma, technika kita.

Nebėra tos kultūros, kaip anksčiau kad būdavo: sueidavo metai, sueidavo penki - mama ir tėtis atsivesdavo vaiką ar šiaip ateidavo be progos nusifotografuoti“, - mena pašnekovė.

Rasos teigimu, dabar vestuvininkai į fotoateljė praktiškai nebeužsuka, o tie, kurie nori profesionalaus fotografo paslaugų, prašo, kad meistrai ateitų į jų šventę kaip lydintys fotografai.

Pastaruoju metu, kaip pastebi Rasa, besituokiantys prašo mažinti kainas - apie 30-40 proc. Kai kurie žmonės esą iš viso neklausia, ar bus kokybiškos nuotraukos - kad tik pigiau. 

Šiemet dar prasčiau

Rasai antrino ir Panevėžyje veikiančios fotostudijos „Žara“ fotografė Janina Karpavičienė. Anot jos, fotostudijas klientai itin plūdo 2005-2007 metais, o jau nuo 2008-ųjų klientų skaičius ėmė mažėti.

Pašnekovė sako, 2008-aisiais fotostudija neteko 20 proc. savo klientų, 2009-aisiais klientų skaičius sumažėjo dar 50 proc.

„Šiemet dar prasčiau. Baisu net prognozuoti, kas laukia ateityje. Tokiu laiku anksčiau vasarai jau turėdavome užsakymų, šiuo metu mes dar nieko neturime“, - dėstė J. Karpavičienė.

Tačiau fotografės nuomone, fotoateljė darbo stinga dėl mažėjančio santuokų skaičiaus. 

„Buvo metas, kai jaunavedžiams atrodė, kad jiems nebereikia fotografuotis studijose. Tai buvo 2001-2002 metai, kai visi staiga fotografais tapo „muilines“ įsigiję. Bet kai nepavykdavo, vėl visi grįžo į studijas.

Dabar sumažėjo pačių krikštynų ir vestuvių. Jau pernai tai pajutome ne tik mes, bet ir bažnyčios, metrikacijos biurai“, - pasakojo pašnekovė.

Kazlų Rūdoje veikiančios Gintauto Leono fotostudijos fotolaborantas Henrikas Sadauskas prisipažino, kad vestuvininkų nefotografuojantis jau porą metų.

„Neapsimoka. Žmonės neturėdami darbo imasi fotografuoti, filmuoti vestuves. Mėgėjai yra „numušę“ kainas. Todėl žmonės geriau į vestuves kviečia mėgėją fotografą, kuris dirba žymiai pigiau, negu ateina į fotoateljė“, - dėstė pašnekovas.

Klientų pertekliumi nesigiria ir didieji miestai

Klaipėdoje veikiančios fotostudijos „Fotosfera“ fotografas Mindaugas Fedenko prisipažįsta, kad dar prieš pusantrų metų „buvo gerai, buvo darbo“. Dabar, fotografo paskaičiavimais, klientų sumažėjo apie 40 proc.

„Anksčiau, jei vestuvės, kviesdavo į lauką visai dienai, dabar - tik porai valandų“, - kalbėjo meistras.

Krizė neaplenkė ir vilniečių. „Liusjeno ir Mindaugo studijoje“ besidarbuojantis Liusjenas Kulbis prisipažįsta, kad klientų skaičius išliko maždaug toks pats kaip ir anksčiau, bet paslaugų kainas teko sumažinti 20-30 proc.

Anot jo, anksčiau vestuvėms fotografas būdavo rezervuojamas prieš metus ar likus devyniems mėnesiams iki svarbiosios datos, o šiemet tokių „užsakymų yra, bet jų pastebimai mažiau“.

Kaune veikiančios „Retro“ fotostudijos savininkas Vytenis Želionis mena, kad prieš 16 metų per dieną turėdavęs iki 15 užsakymų. Dabar per savaitgalį būna 1 arba 2 užsakymai. 

„Tokių eilių, kokios būdavo prie fotoateljė nebebus niekada“, - konstatuoja specialistas.


Šiame straipsnyje: fotostudijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių