Fondų valdytojai baiminasi pensijų sistemos reformos

Užmojai Lietuvoje įgyvendinti gyvenimo ciklo fondų (angl. life cycle funds) koncepciją, pagal kurią žmogus būtų priskirtas jo amžiaus grupę atitinkančiam II pakopos pensijų fondui ir jam nebereikėtų rūpintis, kada ir kaip tą fondą keisti, sulaukia prieštaringų vertinimų.

Anot kai kurių pensijų fondų pensijų sistemos fondų valdytojų, skubėti įgyvendinti šios koncepcijos neverta, nes ir taip dėl blogėjančios "Sodros" būklės braškanti pensijų sistema gali tapti eksperimento auka. Vertybinių popierių komisija (VPK) teigia, kad dabar pats metas imtis reformos, nes paskui gali būti per vėlu, rašo "Verslo žinios".

Bendrovės "MP Pension Funds Baltic" generalinio direktoriaus Ramūno Stankevičiaus nuomone, gyvenimo ciklo fondai sukurti ne tam, kad automatiškai būtų galima valdyti investavimo riziką keičiantis amžiui, o rinkodaros ir reklamos tiksliais, mat tokį fondą yra lengviau parduoti klientui.

Jo tikinimu, šis produktas sukurtas JAV savanoriškiems III pakopos pensijų fondams ir jį per anksti taikyti Lietuvoje.

"Po ilgų diskusijų su daugeliu Suomijos, Norvegijos, Švedijos pensijų fondų valdytojų supratau, kad geriausios sistemos dar nėra išrasta. Tačiau šiuo metu Lietuvoje veikianti pensijų sistema vis dėlto yra labai teisingai sukonstruota, nors nedidelių trūkumų ir turi", - tikino R.Stankevičius.

Anot VPK, Lietuvoje šia reforma siekiama ne pensijų fondų valdytojų rinkodaros ar kitų tikslų, o saugumo ir tinkamumo sistemos dalyviams. Komisija pabrėžia, kad ši iniciatyva kyla ne iš pačios rinkos, o iš rinkos reguliatoriaus, nelaukiant, kol rinkos dalyviai, siekdami savo interesų, įvestų arba neįvestų tokių produktų.

Be to, VPK nuomone, Lietuvos pensijų sistema yra jauna ir labai maža (3 mlrd. litų) ir dėl to dalinis jos keitimas šiuo metu būtų pats neskausmingiausias, nes paskiau imtis reformų gali būti per vėlu. Neseniai ir Švedijoje nuspręsta valdant pensijų fondus mažinti investicijų riziką.

"JAV sistema yra puikus pavyzdys, kokių klaidų reikia stengtis išvengti Lietuvoje. JAV iš tiesų nemaža dalis gyvenimo ciklo fondų yra naudojami kaip supakuotas produktas, padedantis pardavinėti kitus savo produktus - valdytojas įkuria gyvenimo ciklo fondą ir tie fondai investuoja į to paties valdytojo valdomus investicinius fondus", - sakė VPK narė Lina Lankė.

Jos teigimu, Lietuvoje, priešingai, investavimas į savo produktus signalizuos didelį galimą interesų konfliktą, jo kiekvienas valdytojas privalo vengti.

"Valdytojas turės smarkiai paprakaituoti, kad įrodytų, jog jo grupės valdomi fondai yra geresni už šimtus kitų grupių valdomų fondų", - sakė ji.

VPK nepritaria siūlymui, kad pensijų sistemai užtektų trijų fondų, suskirstytų pagal riziką ir amžių. Komisijos nuomone, tai būtų patogu fondų valdytojams, bet ne jos dalyviams. Nes pagal sumanymą kiekvienoje valdymo įmonėje atsirastų kelis kartus daugiau fondų nei jų yra dabar.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių