Fizinių asmenų bankroto įstatymas Vyriausybėje – finišo tiesiojoje (papildyta 14.40 val.)

Vyriausybė ketina šį trečiadienį atlikti paskutinius pataisymus Fizinių asmenų bankroto įstatymo projekte ir pateikti jį Seimui svarstyti bei priimti.

Dar „palopys“

Pirmadienį ministrų pasitarime eilinį sykį diskutuota dėl šio įstatymo projekto. Lietuvos komercinių bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas tvirtino, kad dar liko „užlopyti“ kai kurias spragas projekte ir jis galės būti teikiamas parlamentarams.

Pasak S.Kropo, projekte tebėra neaptartos administravimo išlaidos bei galimybė taikyti įstatymą atgaline data.

„Liko sudėti paskutinius taškus. Vyriausybė suprato mūsų susirūpinimą dėl likusių dviejų spragų. Mes laikomės tokios nuostatos, kad bankroto administravimui būtų skiriama ne daugiau kaip 15 procentų įkeisto turto vertės. Kitu atveju gyventojams labai brangsta paskolos ir didėja pradinis įnašas. Ši nuostata turėtų būti taikoma kaip ir Estijoje“, – aiškino S.Kropas.

Teigia raštu negavę prieštaravimo

Be to, Lietuvos bankų asociacija pareiškė skeptišką nuomonę dėl to, kad naujasis įstatymas iš esmės galios atgal, kitaip tariant - bus galima skelbti bankrotą tiems asmenims, kurie jau dabar prisidaro skolų.

S.Kropas leido suprasti, kad būtų geriau, jeigu Fizinių asmenų bankroto įstatymas galiotų tik į priekį, tai yra tik tais neišmokamų skolų atvejais, kurie atsiras įsigaliojus šiam įstatymui. Taip esą būtų išvengta piktnaudžiavimų ir dirbtinių bankrotų.

Bet Vyriausybė nėra linkusi atsižvelgti į tokią nuomonę. „Įstatymas įsigalios nuo tos datos, kuri bus nustatyta jame pačiame, o ne atbuline data. Kitas reikalas, kad jis iškart galios visoms skoloms, kurios bus įstatymo įsigaliojimo dieną. Būtų keista atskirti, kad pusė žmogaus bankrutuotų, o kita pusė – ne, kad senoms skoloms jis negaliotų, o galiotų tik naujai padaromoms“, - Vyriausybės poziciją aiškino ūkio ministras Rimantas Žylius.

Ministro turimomis žiniomis, komerciniai bankai raštiškai derinant projektą neprieštaravo tokiai nuostatai, todėl ji lieka įrašyta į dokumentą. Kita vertus, neaišku, ar ji išliks, kai įstatymas bus priimamas Seime.

Gali pabrangti paskolos

R.Žylius pripažino, kad priėmus naująjį įstatymą gali šiek tiek pabrangti bankų išduodamos paskolos. „Tam tikra logika neženkliam brangimui išlieka. Bet mes manome, kad konkurencija viską išspręs“, - kalbėjo ūkio ministras.

Vyriausybės jau anksčiau sutarė dėl Fizinių asmenų bankroto įstatymo nuostatos, kuria numatoma, jog asmeniui kreipusis į teismą dėl bankroto valstybė neturės pirmenybės tarp kitų kreditorių.

Pasak R.Žyliaus, jau suderinta nuostata dėl kreditorių eilės. „Probleminis klausimas buvo, kokioje eilėje stovi valstybė. Čia buvo sutarta, kad valstybė stovi kartu su visais kreditoriais, tai yra ji neturi pirmumo“, - teigė jis.

Projekte numatyta, kad bankrotą sau gali inicijuoti tik pats fizinis asmuo, iškėlęs bankroto bylą teismas jam paskiria bankroto administratorių.

Projekte siūloma, kad fizinis asmuo galėtų bankrutuoti, kai nebegali vykdyti įsiskolinimų, kurie sudaro 25 minimalius atlyginimus, arba 20 tūkst. litų. Administratorius atidarytų specialią sąskaitą, į kurią būtų pervedamos visos bankrutuojančiojo pajamos, jo pragyvenimui paliekant tik nedidelę dalį. Taip pat būtų parduodamas jo turtas.

Įsigaliojimas numatomas 2012-aisiais 

Fizinis asmuo ne vėliau kaip per mėnesį nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsigaliojimo turėtų pateikti bankroto administratoriui plano projektą. Šiam planui turėtų pritarti asmens kreditorių susirinkimas.

Bankrotas laikantis sudaryto plano neturėtų trukti ilgiau nei penkerius metus.

Pagal siūlomą projektą, teismas galėtų atsisakyti iškelti bankroto bylą, jeigu paaiškėtų, kad žmogus nemokiu tapo dėl savo nesąžiningų veiksmų, dėl žalingų įpročių, jis yra baustas pagal kai kuriuos Baudžiamojo kodekso straipsnius ir jo teistumas nėra išnykęs. Nesąžiningais veiksmais įvardijami nesąžiningos ir neišsamios informacijos pateikimas apie finansinę padėtį siekiant gauti paskolą, tik vieno kreditoriaus reikalavimų patenkinimas, pasprukimas į užsienį, bandymas pigiai parduoti turtą ir panašūs.

Siūloma, kad įstatymas turėtų pradėti veikti nuo 2012 metų pradžios. Šiuo metu fizinis asmuo, priešingai nei įmonės, neturi teisės bankrutuoti.


Šiame straipsnyje: fizinių asmenų bankrotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
Administratorius atidarytų specialią sąskaitą, į kurią būtų pervedamos visos bankrutuojančiojo pajamos, jo pragyvenimui paliekant tik nedidelę dalį. O JEI AS GAUNU ALGA 670 LT, O MANO PASKOLA 900 LT. TAI KAIP CIA BUTU, KIEK PALIKTU MAN PRAGYVENIMUI, JEI ZIEMA UZ BUTA MOKU 400 LT, TAI KAS MAN LIEKA. O DAR PERVESTI I BANKRUTUOJ. SASK

as

as portretas
tas pats š**** ,dar reikes dideliu pinigu norint bankrutuoti is kur kokios pajamos,jei minimumas ,ka galima pasilikt ir atiduot,,,,,tik ne lietuvoj

oi

oi  portretas
kiek dar jie tems jau 2 metai kaip zada bankrota vargana valdzia baisu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių