„Fitch“: Baltijos šalys įrodė, jog įmanoma įveikti finansų krizę

Trys Baltijos šalys įrodė, jog įmanoma įveikti ekonomikos ir finansų krizę, teigia tarptautinė reitingų agentūra "Fitch Ratings".

"Estija, Latvija ir Lietuva 2008-2009 metais susidūrė su rimta ekonomine krize ir parodė, jog nepaisant to, kad buvo skausminga koreguoti makroekonominį disbalansą ir sugrįžti prie augimo su fiksuotu euro kursu, tai buvo įmanoma",- sakė "Fitch" direktoriaus pavaduotojas Michele'is Napolitano.

Naujausioje ataskaitoje "Fitch" lygina Baltijos šalių ekonomikos augimą su padėtimi Europos Sąjungoje.

"Tačiau panašumai yra daug artimesni Airijai nei Graikijai ir Portugalijai - dėl lankstesnės darbo rinkos, atviros ekonomikos ir patrauklios investicinės aplinkos", - sakė jis.

Visose šešiose šalyse einamosios sąskaitos deficitas išaugo dar prieš prasidedant krizei, daugiausiai dėl spartaus kreditų ir vidaus paklausos augimo kartu su darbo vieneto kainos augimu.

Tačiau Baltijos šalys, smukus jų vidaus paklausai, mažėjant infliacijai ir augant darbo užmokesčiui, palyginti su prekybos partneriais, sumažino didžiulius išorinius disbalansus. Tokia "vidinė devalvacija" buvo skausmingas procesas: šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) 2008-2009 metais smuko 18 proc. Tačiau 2011 metais ekonomika sparčiai auga dėl stipraus eksporto, taip pat atstatytas išorinis konkurencingumas bei mokumas, rašoma ataskaitoje.

Anot "Fitch", viena Baltijos šalių pamokų yra ta, kad didelės makroekonomikos korekcijos gali būti sėkmingos, jei ekonomika yra atvira ir lanksti, vyriausybė imasi ryžtingų taupymo priemonių, įskaitant viešojo sektoriaus darbo užmokesčio mažinimą, be to, yra stiprus socialinis ir politinis pritarimas taupymui bei teikiama išorinė parama bankams stiprinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Protingas

Protingas portretas
Bet kaip visada burokėliams Kubilius visvien kaltas.

spyglys

spyglys portretas
Per krizę nukentėjo tik tie kuriems buvo sumažintos algos, pensijos,soc. paramos.Tačiau liko grupė valdininkų,seimūnų ir kt.,kurie nuo didelių pinigų nukentėjo tik sąlyginai arba išvis nenukentėjo...Taip ,kad krizės akivaizdoje vieni galų nesudūrė,kiti- tik demonstravo solidarumą valgydami ikrus ir užsigerdami tauriaisiais gėrimais.

AČIŪ

AČIŪ portretas
AČIŪ SPYGLĮ,gerai pavarei...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių