Fiskalinė drausmė užtikrina ūkio raidą

Baltijos šalių finansų ministrai įsitikinę, kad šalių ūkių plėtros perspektyvai didelę reikšmę turi fiskalinės drausmės laikymasis. Visose Baltijos valstybėse skolos lygis yra žemas, šalys turi mažą fiskalinį deficitą arba subalansuotą biudžetą, laikėsi konservatyvios išlaidų politikos - tai ir kartu tolesnis fiskalinės drausmės laikymasis gali užtikrinti darnaus ilgalaikio ūkio augimo perspektyvas.

Penktadienį Trakuose vykusiame metiniame Baltijos šalių finansų ministrų susitikime buvo aptartos Baltijos šalių ekonomikos ir finansų aktualijos. Ministrų nuomone, prisijungimas prie euro zonos būtų svarbus Baltijos šalių makroekonominiam stabilumui užtikrinti, tačiau artimiausiu metu šalims iškils sunkumų įgyvendinant Mastrichto kriterijus.

Dėl tokių vidaus ir išorės veiksnių kaip didelės energijos ir maisto produktų kainos infliacijos lygis išlieka aukštas, nors infliacijos spaudimas turėtų atlėgti. Be to, sunkiau įgyvendinami tampa valdžios sektoriaus finansų srityje užsibrėžti tikslai. Baltijos šalių Finansų ministrai patvirtino, kad euro įvedimas yra visų Baltijos šalių strateginis uždavinys.

Susitikime ministrai aptarė akcizų kurui klausimus. Lietuvai, Latvijai bei Estijai, kaip ir kai kurioms kitoms valstybėms narėms, buvo suteikti pereinamieji laikotarpiai, kol bus pasiekti minimalūs akcizų tarifai benzinui, dyzeliniams degalams ir žibalui.

Estija jau yra pasiekusi minimalius tarifus, o Latvija ir Lietuva - dar ne. Tačiau 2007 metais Europos Komisija pasiūlė iki 2014 m. padidinti minimalų akcizų tarifą benzinui nuo 359 eurų iki 380 eurų, o dyzeliniams degalams - nuo 330 iki 380 eurų už 1000 litrų (Lietuvai, Latvijai ir Estijai šiems akcizų tarifams pasiekti buvo siūlytas naujas pereinamasis laikotarpis iki 2017 metų).

Šis pasiūlymas ne kartą svarstytas ES darbo grupėse, ir dauguma valstybių narių svarstymų metu pritarė siūlymui didinti akcizų tarifus. Diskusijos dėl galimo minimalių tarifų padidinimo ES mastu tęsis šių metų rudenį, kai Europos Komisija pateiks siūlymą dėl energijos apmokestinimo.

Planuojama, kad kitas Baltijos šalių finansų ministrų susitikimas vyks kitąmet Estijoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių