Finansų ministrė mano, kad BVP statistika nemeluoja

Per gerai, kad būtų tiesa. Būtent taip kai kurie ekonomistai ir verslininkai sutiko žinią apie naujausius šalies BVP duomenis. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė tikina, kad jie teisingi.

Statistikos departamentas antradienį paskelbė, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) per trečią metų ketvirtį sumažėjo 14,3 proc. palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Ankstesnį ketvirtį patikslintais duomenimis užfiksuotas 19,5 proc. siekęs ūkio nuosmukis (anksčiau skelbtas pirmasis šalies BVP įvertis rodė 22,4 proc. nuosmukį).

"Tikrai negaliu priimti tos kritikos, kur dabar pasigirsta, kad galbūt tie duomenys kažkokiu būdu yra nelabai švariai gauti. Noriu pabrėžti, kad Statistikos departamentas dirba pagal labai griežtus Eurostato standartus, ir bent kokios manipuliavimo galimybės tikrai atmestinos", - Žinių radijui ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

Jos teigimu, iš trečiojo ketvirčio duomenų nereikėtų daryti labai greitų išvadų, o luktelėti patikslintų vertinimų. Ministrė taip pat nesiėmė prognozuoti ketvirtojo ketvirčio BVP, teigdama, kad reikėtų pamatyti, ar tendencijos tvarios.

I.Šimonytė teigė, jog mėnesių duomenys rodo tam tikrų stabilizavimo ženklų, tačiau pabrėžė, kad net jeigu tos tendencijos yra tvarios, negalima daryti klaidingos išvados esą staiga šalyje atsirado pinigų perteklius ir galima nebetaupyti.


Šiame straipsnyje: BVPŠimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių