Finansų ministerija nori baigti rublinių santaupų atkūrimą

Finansų ministerija siūlo iki kitų metų rugpjūčio pabaigos baigti rublinių indėlių atkūrimą ir grąžinimą ir sumažinti aptarnavimo išlaidas bankui "Swedbank", kuris šiame procese bendradarbiauja su valstybe.

"Per rublinių santaupų atkūrimo procesą, kuris trunka jau daugiau nei 12 metų, santaupos atkurtos absoliučiai didžiajai daliai - daugiau nei milijonui buvusių indėlininkų. Pastaraisiais metais dėl santaupų atkūrimo kreipiasi vis mažiau žmonių ir atkuriama vis mažiau indėlių, o atlygis bankui už išlaidas, patiriamas tvarkant atkuriamąsias sąskaitas, yra pastovus ir tapo neproporcingai didelis, palyginus su indėlininkams pervedama suma", - pranešė Finansų ministerija.

Ji siūlo, kad gyventojai, kuriems turėtos santaupos nebuvo atkurtos todėl, kad dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių jie nustatytu laikotarpiu nesikreipė dėl atkūrimo, galėtų tai padaryti iki 2011 metų kovo 31 dienos, o indėliai būtų atkurti iki 2011 rugpjūčio 30 dienos.

Pagrindinė rublinių santaupų dalis buvo atkurta įstatymo nustatytu laikotarpiu nuo 1997-ųjų spalio 15 dienos iki 1998 metų kovo 31 dienos. Po šio termino gyventojams buvo sudarytos papildomos galimybės kreiptis į specialią Vyriausybės sudarytą komisiją dėl santaupų atkūrimo, į kurią kreipiamasi iki šiol.

Per santaupų atkūrimo laikotarpį daugiausia gyventojams išmokėta atkurtų santaupų 1999 metais - 1,208 mlrd. litų, mažiausiai 2009 metais - 2 mln. litų. Šiemet per septynis mėnesius - 0,6 mln. litų.

Vien pernai "Swedbank" už indėlininkų archyvo laikymą ir aptarnavimą sumokėta apie 1 mln. litų, o santaupų buvo atkurta už 2 mln. litų.

Pastaraisiais metais indėlininkų, besikreipiančių dėl santaupų atkūrimo skaičius gerokai sumažėjo. 2008 metais kreipėsi 483 indėlininkai, 2009 metais - 515 indėlininkų, o šiemet sausį-liepą - tik 123 indėlininkai.


Šiame straipsnyje: rubliaiindėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių