Finansiniai investuotojai džiaugiasi sėkmingais metais

Finansų rinkų tarpininkai, pensijų fondų valdytojai ir investuotojai praėjusius metus vertina kaip itin sėkmingus.

Tačiau tokio sėkmingo turto prieaugio kaip pernai, šiemet nesitikima, praneša LTV „Panorama“. 

Praėję metai Baltijos šalių rinkoms buvo įspūdingi. Investuotojams ėmus vis labiau tikėti ekonomikos atsigavimu, o įmonėms demonstruojant neblogus rezultatus, pernai didžiosios dalies jų akcijos brango. Pavyzdžiui, visų Vilniaus vertybinių popierių biržos akcijų rinkos vertė pašoko beveik trečdaliu arba 3,5 mlrd. litų.

„Indeksai augo po 50 proc., ir tokių pokyčių mes matėme pakankamai seniai. Tai leido pakilti į 2008 vidurį, t.y., prieškrizinį laikmetį, jeigu imtume krizės laikotarpį po „Lehman Brothers“ kritimo, kai visos rinkos mirtinai šoko žemyn“, – teigė Lietuvos maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas.

„Tiek Vilniaus, tiek Baltijos šalių rinkos yra tarp labiausiai kilusių pasaulyje. Tą lėmė daug veiksnių: Estija įsivedė eurą, ir lūkesčiai stūmė aukštyn, taip pat paaiškėjo, kad ne viskas ekonomikoje taip blogai, kaip investuotojai manė 2008 metais“, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis.

Tiesa, šiemet rinkose tokio optimizmo nesitikima.

„Tikėtis tokių 30–50 proc. šuolių būtų pakankamai naivu. Vis tik reikėtų žiūrėti į vidurkius, o vidurkiai mums kalba, kad iš akcijų rinkų turėtume tikėtis apie 15–20 proc. Todėl investuotojai turėtų būti atsargūs, žiūrėdami į praeitį“, – tvirtino M. Dubnikovas.

„Rizikos turbūt yra bendra rinkų padėtis Europoje, investuotojų nerimas dėl silpnesnių euro zonos valstybių, o tai automatiškai veikia kainas visose rinkose“, – mano V. Plunksnis.
Tačiau rinkos dalyviai sako, kad šiemet turėtų daugėti asmenų, investuojančių į akcijas ar fondus. Tai lemia kritusios indėlių palūkanos bankuose ir gerėjantys lūkesčiai dėl įmonių veiklos.

Augančios Baltijos ir kitos rinkos lėmė ir potencialių Lietuvos pensininkų turtėjimą. Nors galutinių rezultatų dar nėra, bet preliminariais vertinimais, daugumos antros pakopos pensijų fondų, kuriuose pensiją senatvei kaupia apie milijonas žmonių, investicijų grąža pernai buvo teigiama.  

„Vidutiniškai fondai uždirbo dviženkles teigiamas reikšmes, daugelio fondų dviženklis teigiamas pokytis. Geriausiai pasirodė labiau rizikingi fondai, kurie uždirbo virš 25 proc. Konservatyvaus investavimo fondai taip pat buvo sėkmingi ir uždirbo iki 8 proc.“, – sakė Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Tiesa, pensijų fondų valdytojai apgailestauja, kad itin spartaus rinkų kilimo periodu, valdžia daugiau nei per pusę – nuo 5,5 iki 2 proc. punktų – nurėžė „Sodros“ įmokų pervedimus į pensijų fondus. Skaičiuojama, kad jei įmokos nebūtų nukirptos, vien pernai vidutiniškai būsimas pensininkas vidutiniškai galėjo uždirbti daugiau nei 100 litų papildomo pelno iš investicijų prieaugio.


Šiame straipsnyje: finansairinkosinvestavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių