Eurozona dar neturi priemonių krizei suvaldyti

Eurozona dar neturi tinkamų instrumentų krizei suvaldyti, o tai gali paveikti ir Lietuvos ekonomiką, šeštadienį perspėjo Lietuvos premjeras Andrius Kubilius, komentuodamas Prancūzijos ir dar aštuonių Europos šalių skolinimosi reitingų sumažinimą.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad rinkoms reitingų peržiūrėjimas nebuvo itin netikėtas, o blogesnis įvertinimas, kurį lėmė reikalingų sprendimų stoka, lems brangesnį skolinimąsi.

„Aš nesiimčiau vertinti reitingų agentūrų veiklos. O tai, kad euro zona turi problemų ir vis dar neturi tinkamų instrumentų problemas išspręsti ir suvaldyti, tai yra akivaizdu“, - žurnalistams šeštadienį Vilniuje sakė premjeras.

A.Kubiliaus teigimu, prieš dvejus metus euro zonoje buvo kalbama tik apie Graikijos problemas dėl per didelės skolos, tačiau vėliau tos pačios problemos apėmė Portugaliją, Airiją, o „dabar jau kalbame apie Italijos problemas ir pradedame kalbėti apie Prancūzijos problemas“.

Ministro pirmininko teigimu, galimiems išmėginimams Lietuva pasiruošė sumažinusi biudžeto deficitą iki 3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

„Tai verčia galvoti, kad 2012 metai gali būti labai sudėtingi metai visai euro zonai ir pakankamai sudėtingi dėl to ir mūsų ekonomikai. Sumažindami biudžeto deficitą žemiau trijų procentų esame padarę viską, kad būtume tinkamai pasirengę bet kokiems išmėginimams“, - kalbėjo A.Kubilius.

Reitingų agentūra „Standard and Poor's“ sudavė dar vieną smūgį euro zonai, kai penktadienį sumažino devynių Europos Sąjungos (ES) šalių skolinimosi reitingus. Aukščiausius reitingus pirmą kartą prarado Prancūzija. Reitingo pabloginimo išvengė tik Vokietija.

Finansų ministrė I.Šimonytė BNS sakė, kad reitingų sumažinimas nebuvo naujiena: „Pats įvykis nebuvo naujiena, kažko buvo tikimasi, klausimas buvo tik kokio masto“.

Jos teigimu, vertintojai sprendžiant skolų krizę euro zonoje laukia darbų, o ne kalbų.

„Vertinant valstybių finansus ir jų gebėjimą problemas išspręsti vertintojai labiausiai tikisi darbų, o ne kalbų, o čia problemą apsunkina tai, kad darbų reikia ne tik individualiose valstybėse, bet ir euro zonoje kaip tokioje, kaip pinigų sąjungoje. Taip ir pakomentavo pati agentūra, kad ji laiko euro zonos sprendimus, kurie buvo priimti dėl valdymo ir susijusių problemų, kaip nepakankamus“, - kalbėjo finansų ministrė.

„Galima visaip komentuoti tuos sprendimus kaip nepagrįstus. 2009 metais reitingų agentūros taip pat gana aktyviai mažino mūsų reitingus, mums tai taip pat nepatiko, irgi manėme, kad agentūros perdeda ar nuvertina mūsų galimybes rasti sprendimus. Dabar ta situacija persikėlė į kitas vietas“, - teigė I.Šimonytė.

„Paprastai praktinės pasekmės tokių dalykų būna tiesiog brangesnis skolinimasis“, - sakė finansų ministrė.

 


Šiame straipsnyje: eurozonakubiliusŠimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių