Europos Komisijai - reikalavimas pasiaiškinti dėl degalų

Europos Parlamento Sąjungos už tautų Europą frakcija pritarė Lietuvos atstovų Gintaro Didžioko ir Eugenijaus Maldeikio paruoštam kreipimuisi į Europos Komisiją su prašymų atsakyti, ar dabartinė Europos Sąjungos degalų apmokestinimo politika nėra pasenusi ir atitinka šių dienų realijas bei piliečių lūkesčius.

„ES energetinių produktų apmokestinimo politika yra baisiai nelanksti, o naftos kainos kyla iki kosminių aukštumų. Tai savo ruožtu apsunkina valstybių narių siekius atitikti Mastrichto kriterijus, kurie buvo įvesti siekiant palaikyti kainų bei finansinį stabilumą ir, visų pirma, riboti infliaciją, - sako G.Didžiokas. - Be to, ES teisiniai aktai, reglamentuojantys energetinių produktų apmokestinimą, buvo iš esmės priimti 1993 m. sausio 1 d., įkūrus bendrąją rinką. Tuo metu naftos kaina buvo vos 16,75 JAV dolerio už barelį. Dabar netrukus naftos kaina gali pasiekti dešimt kartų didesnę sumą, tad kyla klausimas, ar ES energetinių produktų apmokestinimo politika yra pateisinama šiandienos sąlygomis".

Pasak G.Didžioko, ES piliečiai už degalus moka kur kas daugiau nei kitų pasaulio šalių gyventojai, kadangi be nacionalinio pridėtinės vertės mokesčio, kuris yra skirtingas ES valstybėse narėse, jie moka ir akcizo mokestį. Be to, susidaro paradoksali situacija, kai augant žaliavos kainoms, iš karto  kyla ne tik degalų kaina, bet didėja ir mokestinė našta vartotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių