Europos komisija pasakys, ar duos daugiau pinigų IAE uždarymui

Kitą savaitę Europos Komisija paskelbs, ar Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui gali būti skirta daugiau lėšų 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje.

Apie tai penktadienį pranešė Vilniuje apsilankęs už mokesčius atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Algirdas Šemeta.

Pasak jo, EK kitą savaitę turėtų svarstyti Lietuvos siūlymus dėl paramos IAE uždarymui 2014-2020 m. perspektyvoje. Lietuva pageidautų, kad šiems tikslams būtų skirta beveik dvigubai daugiau lėšų, nei Komisija numatė pirminiame biudžetinės perspektyvos plane, paskelbtame bir-elį.

„Komisija tikriausiai svarstys šiuos pasiūlymus kitą savaitę. Matysime, koks bus rezultatas“, - sakė A.Šemeta.

Anot jo,  Lietuvos derybų su EK dėl europietiškos finansinės paramos IAE uždarymo projektams 2014-2020 metais rezultatas priklausys nuo to, kaip aktyviai Lietuva sieks savo tikslų. „Šiuo metu tai yra pradinė derybų stadija. Galutinis rezultatas priklausys nuo to, kaip aktyviai Lietuva sieks savo tikslų“, - teigė A.Šemeta.

Lietuvos derybininkai lapkričio pradžioje pradėjo konsultacijas su EK dėl paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui 2014-2020 m.

Lietuva IAE uždarymui per septynerius ateinančius metus siekia gauti 770 mln. eurų (2,659 mlrd. litų) ES paramos. Paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso tik 500 mln. eurų.

A.Šemeta neigė, kad tai, kiek pinigų Lietuva gaus IAE uždarymui, priklausys ir nuo to, kokias išvadas apie ligšiol naudotą europietišką paramą pateikė auditoriai. „Priminčiau, kad neseniai IAE, taip pat Bulgarijos ir Slovakijos atominių elektrinių uždarymo išlaidų auditą atliko Europos Audito rūmai. Jie pateikė savo pastabas apie tų lėšų panaudojimo trūkumus ir rekomendavo jas pašalinti. Tačiau nedaryčiau tiesioginių sąsajų tarp tų išvadų ir lėšų skyrimo IAE uždarymo projektams 2014-2020 m. perspektyvoje“, - pabrėžė eurokomisaras.

Kol kas Europos Audito rūmai nėra paviešinę savo išvadų apie tai, kaip iki šiol leistos IAE uždarymui skirtos europietiškos lėšos. Iš neoficialių šaltinių yra žinoma, kad išvados nėra palankios Lietuvai.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių