Europos Komisija nesvarstys pensijų kompensavimo Lietuvoje

Atsakydama į Lietuvos piliečio peticiją dėl sumažintų pensijų kompensavimo, Europos Komisija pareiškė, kad tai nacionalinės kompetencijos klausimas ir ji negali jo svarstyti.

„Peticiją įteikusio asmens iškelti klausimai priklauso nacionalinės kompetencijai, jie taip ir sprendžiami“, - nurodoma Europos Komisijos paaiškinime.

Viešai skelbiama peticija pasirašyta Nokolajaus Astapenkovo, kuris teigia atstovaujantis Visagino pagyvenusių žmonių asociacijai. Peticijoje jis teigia, kad sumažintų pensijų kompensavimas buvo apribotas ir išdėliotas pernelyg ilgam laikui.

Lapkričio pabaigoje pateiktame komentare ES vykdomoji institucija nurodė nematanti tarptautinio elemento, todėl ji negali detaliau analizuoti šio klausimo. Komisija taip pat nurodė, kad šiuos klausimus jau nagrinėjo Lietuvos Konstitucinis Teismas.

Kadenciją baigianti finansų ministrė Ingrida Šimonytė spalio pabaigoje sakė, jog 2014 metais yra realu kompensuoti dėl finansų krizės prieš kelerius metus apkarpytas pensijas.

Dėl ekonominio sunkmečio dešimtadaliu sumažintų pensijų kompensavimo tvarka turėjo būti parengta iki 2010-ųjų liepos, tačiau vėliau šis terminas atidėtas metams, o Vyriausybė apkarpytų pensijų grąžinimo tvarką turėjo parengti iki šių metų liepos 1 dienos.

Nuo šių metų 2010-2011 metais sumažintos pensijos grąžintos į 2009 metų lygį.

2010 metų pavasarį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.


Šiame straipsnyje: pensijapensijosEuropos Komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

ruskis

ruskis portretas
Ka Jus tikites kompensaciju is buvusiu vagiu valdzios ?Kubiliaus/

motas

motas portretas
Kokia KRIZE,Tavo galvoje KRIZE.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių