Europos galvos skausmas – nedarbas

Pernai gruodį pirmą kartą nuo bendros ES valiutos sukūrimo 1999-aisiais nedarbas zonos šalyse pakilo iki rekordinio lygio. Ilgėjančios bedarbių eilės gali būti rimta kliūtis Senojo žemyno šalims įveikti sunkmetį.

Eurostatas pranešė, kad nedarbo lygis euro zonoje gruodį pakilo iki 10 proc. Anksčiau skelbta, kad lapkritį nedarbo lygis siekė 10 proc., tačiau vėliau šis įvertis buvo sumažintas iki 9,9 proc.

Ekspertai įspėja, kad nedarbo lygio augimas gali apriboti vidaus paklausą ir sutrikdyti ekonomikos atsigavimą.

Didžiausias nedarbo lygis tarp šiuos duomenis jau paskelbusių euro zonos šalių gruodį buvo Ispanijoje (19,5 proc.), o mažiausias – Nyderlanduose ir Austrijoje (atitinkamai 4 proc. ir 5,4 proc.).

Bendras bedarbių skaičius euro zonoje gruodį padidėjo nuo 15,68 mln. lapkritį iki 15,76 milijono. Visoje ES šis rodiklis pakilo nuo 22,85 mln. iki 23,01 mln. žmonių.

Lietuvos darbo birža pranešė, kad sausio 28-ąją darbo ieškojo 285,8 tūkst. asmenų, turinčių bedarbio statusą. Tai sudarė 13,3 proc. darbingo amžiaus šalies gyventojų. Per savaitę – sausio 22-28 dienomis – užregistruota 6,6 tūkst. bedarbių – 15,4 proc. mažiau nei ankstesnę savaitę, kai jų buvo 7,8 tūkstančio.

Vartojimo kainos euro zonoje, išankstiniais Eurostato skaičiavimais, sausį, palyginti su 2009 m. sausio mėnesiu, pakilo 1 proc.

Metinė infliacija pirmąjį šių metų mėnesį buvo 0,1 procentinio punkto didesnė negu gruodį, bet mažesnė už rinkų prognozuotą 1,2 proc. rodiklį.

Pasak ekspertų, metinė infliacija euro zonoje sausį buvo didžiausia per pastaruosius 11 mėnesių. Analitikų teigimu, vartojimo kainų augimą iš esmės lėmė 76 proc. per pastaruosius dvylika mėnesių pakilusios naftos kainos.

Europos centrinio banko prognozėmis, euro zonos ūkis šiemet augs 0,8 proc., o kitąmet – 1,2 procento. Vidutinė infliacija šiemet sieks apie 1,3 proc., o kitąmet – maždaug 1,4 procento.


Šiame straipsnyje: nedarbaseuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių