Europass: atviros durys mokslui ir darbui Europoje

Kodėl nesiseka įsidarbinti?

Vilnietė Laura sako, kad jai CV (gyvenimo aprašymo) siuntimas buvo tapęs darbu. Moteris kasdien internete ieškojo naujų darbo skelbimų, siuntė savo sugalvotos formos CV su nuotrauka ir pagrindine informacija.

Laura dirbo pardavėja batų parduotuvėje, administratore soliariume, keletą metų – valstybinėje įmonėje, vėliau išbandė nekilnojamojo turto agentės profesiją. Kadangi už darbo vietą pastarojoje darbovietėje teko sumokėti daugiau nei pavyko užsidirbti, beliko mesti ir šį darbą ir registruotis į Darbo biržą.

Pasak Lauros, ji tikėjo, kad kuo daugiau CV išsiųs, tuo bus didesnė tikimybė gauti darbą. Visiems iš eilės moteris siuntė tą patį CV su tuo pačiu prisistatymo tekstu. Į darbo pokalbį buvo pakviesta tik kartą – pardavimų telefonu vadybininkės pozicijai. Atlyginimą šiame darbe pasiūlė vos didesnį nei minimalų, tad pasiūlymo atsisakė.

Kodėl į tiek daug potencialių darbdavių besikreipianti moteris į pokalbį buvo pakviesta tik vieną kartą, padės atsakyti naujų darbuotojų atrankos specialistė, TV3 televizijos personalo koordinatorė Aistė Didžiūnė.

Į ką visų pirma kreipiate dėmesį gavusi naujo kandidato CV?

Pirmiausia, gyvenimo aprašyme svarbu struktūra – ar aiškiai, sistemiškai sudėliota informacija, kuri yra reikalinga konkrečiai pozicijai. Jei ieškome, pavyzdžiui, puikiai mokančio anglų kalbą ir pardavimo patirties turinčio žmogaus, tai šių įgūdžių bei patirties įvardinimo pirmiausia ir ieškau gyvenimo aprašyme. Kuo sklandžiau ir aiškiau išdėstyta informacija, tuo skaitančiajam CV yra lengviau rasti reikalingą informaciją.

Kokios klaidos dažniausiai daromos pildant CV?

Pirmiausia akis bado gramatinės ir korektūros klaidos... Deja, jų pasitaiko tikrai dažnai. Neaiškiai įvardintos pareigybės ir funkcijos parodo, kad CV buvo parašytas paskubomis... Kaip žmogus parašo CV, taip jis dirbs ir darbe, dažnai daro prielaidą darbdavys.

Nuotraukos iš neoficialios aplinkos, vakarėlių, vestuvių ir pan. nėra tinkamos dėti į CV.

Ar dažnai kandidatai „pagražina“ savo CV? Ar teko pagauti meluojant kandidatus pokalbių metu, kai jų pasakojimai nesutapo su įrašais CV?

„Pagražinimų“ tikrai pasitaiko, dažniausiai – įvardinant pareigas. Pavyzdžiui, oficialios darbuotojo pareigos ne visuomet atitinka jo atliekamą darbą, tad jei kandidatai CV įvardina realiai atliekamą darbą, nevertinu to neigiamai. Paprastai kandidatai yra linkę nutylėti tam tikrą informaciją, tačiau išsamus atrankos interviu padeda gauti reikalingus duomenis.

Kiek CV vidutiniškai gaunate į vieną darbo vietą?

Vidutiniškai į vieną vietą gauname nuo 30 iki 100 CV, priklausomai nuo pareigybės ir reikalavimų būsimam darbuotojui. Pastebiu, kad kandidatai pradėjo kreipti daugiau dėmesio į reikalavimus ir didžioji dalis gautų CV juos atitinka.

Ar CV forma turi įtakos galutiniam vertinimui dėl kandidato atrankos?

Tvarkingas CV turi įtakos, ar kandidatą pakviesime pirmajam pokalbiui, o galutinį kandidato vertinimą visgi nulemia tai, kaip jis ar ji sugebėjo pristatyti save susitikimo metu.

Ieškant darbo svarbu ne išsiųstų CV kiekis, o CV kokybė. Tvarkingas CV ir motyvacinis prisistatymo laiškas lemia, ar būsite pakviestas į darbo pokalbį.

Dar vienas įsidarbinimo kriterijus – sėkmė. Laurai buvo pasiūlyta 3 savaites pavaduoti atostogaujančią sekretorę vienoje nedidelėje įmonėje, sudaryta trumpalaikė terminuota sutartis. Įmonė negalėjo skubiai rasti norinčiųjų, tad Laurą priėmė net nematę jos CV. Jau po 3 savaičių merginai buvo pasiūlyta likti, su ja sudaryta neterminuota sutartis.

Jeigu nepasikliaujate vien sėkme, sutvarkykite savo CV!

Tad kokį CV siųsti darbdaviui?

Kad darbdavys atkreiptų dėmesį į jūsų CV ir pakviestų į darbo pokalbį, nereikia išradinėti dviračio ir kurti savo CV formos. Norintys įsidarbinti ar mokytis Europos Sąjungos šalyse jau daugiau nei dešimtmetį savo gyvenimo aprašymą gali nemokamai užpildyti internete. Nuo 2012 metų pabaigos standartizuotas „Europass“ gyvenimo aprašymas tapo dar paprastesnis ir patogesnis.

Naujasis elektroninis „Europass“ CV redaktorius leidžia sutaupyti laiko ir patogiau susikurti savo „Europass“ gyvenimo aprašymą.

CV pildant „Europass“ sistemoje galima ne tik rinktis, kurie teminiai laukai bus rodomi dokumente, bet ir keisti laukų eiliškumą, pasirinkti kalbą (iš 26 kalbų). Pildomas dokumentas yra atvaizduojamas realiuoju laiku, todėl naudotojas gali iškart matyti, kaip atrodys jo gyvenimo aprašymas ir, prireikus, jį koreguoti.

Darbą naudojant redaktorių labiausiai palengvina pagalbinis tekstas, kuris su paaiškinimais, kokią informaciją reikėtų įrašyti, yra matomas ties kiekvienu laukeliu. Sukurtas CV atsisiunčiamas į kompiuterį PDF+XML formatu. Dokumentą galima atsisiųsti „Word“ arba „OpenDocument“ formatais. Norint atnaujinti ar koreguoti jau sukurtą „Europass“ CV dokumentą, reikia pakartotinai jį įkelti į redaktorių ir papildyti reikiama informacija.

Dar viena naujovė – Europos kompetencijų aplankas. Tai elektroninis naująjį „Europass“ CV papildantis Europos kompetencijų aplankas, kuriame pateikiama informacija apie asmens kompetencijas ir kvalifikaciją. Į jį įkeliamos visų turimų diplomų, pažymėjimų, pažymų ir kitų dokumentų, patvirtinančių įgytas kompetencijas, kopijos PDF, PNG ir JPEG formatais.

Visi „Europass“ dokumentai yra vienos visoje Europos Sąjungoje pripažįstamos formos. Tad CV užpildę „Europass“ formatu, jį siųsti galite ne tik potencialiems darbdaviams Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

Atviros durys mokslui ir darbui Europoje

„Europass“ projektą Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Daugiau informacijos apie šį projektą ir naująjį „Europass“ CV rasite adresu: www.smpf.lt/europass.


Šiame straipsnyje: Europasscvspecialybės ,darbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių