Euro zonos lyderiai surengs antrą viršūnių susitikimą dėl skolų krizės

Išliekant nesutarimams tarp Europos Sąjungos (ES) šalių, kaip spręsti pasaulio ekonomikai grėsmę keliančią skolų krizę, ketvirtadienį buvo nuspręsta sušaukti naują 17 euro zonos šalių viršūnių susitikimą ateinančią savaitę.

Nors Didžiojo dvidešimtuko (G-20) partneriams buvo pažadėta imtis ryžtingų veiksmų sprendžiant krizę Europoje, nesutarimai tarp Paryžiaus, Berlyno ir kitų atskleidė tolesnių derybų būtinybę po antikrizinių susitikimų maratono, kuris vyks šį savaitgalį Briuselyje.
„Bus kitas viršūnių susitikimas ateinančią savaitę“, - sakė Volkeris Kauderis vadovaujantis Vokietijos kanclerės Angelos Merkel parlamentinei grupei.

Kilus pavojui, kad Europos skolų krizė pastūmės pasaulį į naują recesiją, dvi ekonomiškai stipriausios ES šalys siekė išspręsti tarpusavio nesutarimus, kaip sustiprinti Bendrijos finansinio gelbėjimo fondą, mėginant ištraukti iš duobės silpnas ekonomikas, tokias kaip Graikija, tačiau taip pat Italiją ir Ispaniją.

A.Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas sakė: „Padarėme didžiulę pažangą, bet ji nepakankama, kad priimtume galutinius sprendimus penktadienį.“

„Dalyvausime pasitarimuose sekmadienį, o sprendimus priimsime trečiadienį“, - pridūrė jis.

ES pareigūnai sakė, jog šis procesas sulėtėjo, nes Vokietijoje visus sprendimus dėl finansinio gelbėjimo nuo šiol turi tvirtinti parlamentas. Šią sąlygą įstatymų leidėjai išsikovojo mainais į savo pritarimą naujausiems pokyčiams euro zonos finansinio stabilumo fonde.

Tuo tarpu Paryžiaus pareigūnai sakė, kad A.Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy vėl susitiks Briuselyje šeštadienio vakarą.

Ragindamas siekti bendro sutarimo, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė, kad „sekmadienį galima labai teigiama baigtis, jeigu dalyviai bus linkę daryti kompromisus“.


Šiame straipsnyje: eurozonakrizėskolostaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių