Estijos ekonomika ritasi žemyn

Šalies kaimynės ekonomikos augimas toliau nenumaldomai lėtėja, pralenkdamas net pesimistiškiausias ekonomistų prognozes.

Estijos Statistikos departamentas paskelbė, kad antrąjį šių metų ketvirtį šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas buvo neigiamas ir, palyginti su tuo pačiu periodu pernai, net 1,4 proc. mažesnis. Tai gerokai mažiau, nei tikėjosi ekspertai ir buvo prognozuojamas metinis BVP pokytis.

„Danske Bank" ekspertai prognozavo, kad Estijos BVP antrą ketvirtį smuks 1,2 proc., o planuotas metinis BVP pokytis - 0,3 proc.

Estijoje mažėja mažmeninė ir didmeninė prekyba, sustojus nekilnojamojo turto rinkos plėtrai mažėja medienos ir statybinių medžiagų gamyba, transportavimo ir sandėliavimo paslaugų paklausa, krenta gyventojų ir įmonių vartojimas, mažiau gaminama netgi maisto produktų.

„Visa tai nestebina, nes šių metų pirmo pusmečio pramonės produkcijos, mažmeninės prekybos, nekilnojamojo turto rodikliai signalizavo, kad padėtis blogės, - teigia „Danske Bank" ekspertai. - Be jokios abejonės, skaičiai prasti ir jie tik patvirtina, kad Estijos ekonomikos lėtėjimas nesibaigia. Dar daugiau, tai vyksta kur kas sparčiau nei tikėtasi vos prieš pusmetį. Estijos ekonomikoje neabejotinai prasidėjo recesija".

Bankininkai nesitiki, kad šalies kaimynės ūkis atsigaus per ateinančius du ketvirčius, manoma, kad metinis BVP nuosmukis sieks 1 proc. Atsigavimo ženklų galima tikėtis nebent 2009 metais.

„Visi požymiai rodo, kad ūkio lėtėjimas neaplenks ir kitų šio regiono šalių - Latvijos ir Lietuvos", - pabrėžė analitikai. Latvijos BVP antrą ketvirtį augo 0,2 proc., Lietuvos - 5,5 proc.

Teigiama, kad recesiją patiria ir Danijos ūkis. Recesija paprastai fiksuojama, kai du ketvirčius iš eilės BVP mažėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių