ES teikia paramą melioracijos sistemų atnaujinimui

Ūkininkai, susibūrę į melioracijos sistemų naudotojų asociacijas, taip pat savivaldybės gali pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) paramą laukams nusausinti.

Didžiausia vienam projektui  skiriamos paramos suma gali siekti 1 mln. 35 tūkst. 840 litų. Polderiams rekonstruoti gali būti skiriama dvigubai daugiau.

Parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ir miškų ūkio veikla ir jos infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“. Paraiškos pagal ją Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose paramos administravimo skyriuose renkamos iki kovo 25 dienos.

Pagal atnaujintas taisykles, paraiškų vertinimas bus pradėtas tik pasibaigus jų surinkimo laikotarpiui. Jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas.

Ūkininkauti buvo sudėtinga

Dalis Meškalaukio kaime (Pasvalio r.) ūkininkaujančio Valdo Mulevičiaus valdomos dirbamos žemės plyti vietovėje, kur melioracijos sistemos labai nusidėvėjusios. Todėl po smarkesnio lietaus ar tirpstant žiemos įšalui laukai mirksta vandenyje. „Kai kuriuose laukuose negalima sėti žieminių kultūrų. Rudenį arba anksti pavasarį jos „prigeria“, nes neveikia drenažo sistemos“, - pasakoja ūkininkas.

Nusprendęs, kad tokiomis sąlygomis kokybiškai nepaūkininkausi, V.Mulevičius aplinkinių žemių savininkus pakvietė burtis į melioracijos sistemų naudotojų asociaciją ir kreiptis ES paramos.

Asociacija parengė ir NMA pateikė paraišką bei projektą, kuriame numatyta 1 mln. 200 tūkst. litų vertės melioracijos sistemų rekonstrukcija. Ketinama nusausinti laukus ir įrengti specialius rinktuvus. „ES finansuos 90 visų išlaidų, tai labai dideli pinigai ir reikšminga pagalba mums“, - aiškina V.Mulevičius.

Remiamos veiklos

Kreiptis paramos pagal KPP priemonės ,,Žemės ūkio ir miškininkystės plėtra ir pritaikymo infrastruktūra“ veiklos sritį ,,Žemės ūkio vandentvarka“ gali savivaldybės ir melioracijos sistemų naudotojų asociacijos.

Pasak NMA Projektų  vertinimo skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Dambrausko, pareiškėjai gali teikti paraiškas individualiai arba kartu su partneriais – kitais juridiniais asmenimis, jei vykdyti projektą kartu yra tikslingiau.

Veiklos srities „Žemės ūkio vandentvarka“ lėšomis remiama sausinimo sistemų ir jų hidrotechninių statinių rekonstrukcija bei rūgščių dirvų kalkinimas sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, kur pH yra mažesnis arba lygus 5,5 (pH≤5,5). Paramos lėšomis taip pat finansuojama dirbtinių vandens telkinių hidrotechninių statinių, taip pat polderių rekonstrukcija.

Sumažėjo bendrųjų išlaidų dalis

ES paramos lėšomis, anot R.Dambrausko, gali būti padengiama iki 90 proc. visų tinkamų finansuoti projekto įgyvendinimo išlaidų. Didžiausia paramos suma vienam projektui pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ gali siekti 1 mln. 35 tūkst. 840 litų. Polderiams rekonstruoti gali būti skiriama iki 2 mln. 71 tūkst. 680 litų.

Į šias sumas neįskaičiuojamas pirkimo ir (arba) importo PVM. Pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ gali būti finansuojamas naujų statybinių medžiagų ir projekto reikmėms skirtų įrenginių įsigijimas, padengiama dalis bendrųjų išlaidų.

R.Dambrauskas atkreipia dėmesį, kad pagal šiais metais atnaujintas taisykles finansuojama bendrųjų išlaidų dalis gali sudaryti iki 10 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, įskaitant projekto aprašo rengimą ir konsultavimą projekto įgyvendinimo klausimais, kurios negali viršyti 3 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.  

Parama – statiniams apskaitoje

Dar viena naujovė ta, kad šiemet paraiškas pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ teikiantys pareiškėjai projektuose gali numatyti statinių, tik esančių Melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitoje, rekonstrukciją. „Reikalaujama, kaip ir anksčiau, kad šių statinių nusidėvėjimas turi būti didesnis nei 30 proc. Jei nusidėvėjimas nesiekia 30 proc., statinių rekonstrukcija yra traktuojama kaip atnaujinimo investicijos, kurioms parama neteikiama“, - pažymi R.Dambrauskas.

Jei pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ pateiktose paraiškose prašoma bendra paramos suma bus didesnė nei kvietimo teikti paraiškas planuojama skirti paramos suma, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Pirmenybė bus teikiama projektams, įgyvendinamiems aplinkosaugos požiūriu jautriose karstinio regiono ir Nemuno deltos teritorijose. Daugiau galimybių gauti paramą turi ir pareiškėjai niekada negavę Bendrijos paramos pagal šią veiklos sritį, taip pat – numatantys vykdyti mažesnės likutinės statinio vertės melioracijos sistemų ir jų hidrotechnikos statinių rekonstrukcijos projektus.

Numatytos tarpinės patikros

R.Dambrauskas atkreipia dėmesį, kad bet kuriuo paraiškų bei mokėjimo prašymų administravimo etapu NMA darbuotojai gali atlikti patikrą vietoje. Tokių patikrų metu tikrinami pareiškėjo ar paramos gavėjo paraiškoje ir mokėjimo prašyme ir jų prieduose pateikti duomenys ir jų atitiktis tikrovei. „Pažymėtina, kad šiais metais yra numatyta atlikti ir tarpinius patikrinimus darbų atlikimo vietoje, siekiant išsiaiškinti, ar tinkamai būtų panaudojamos investicijos, kurioms prašoma paramos“, - pabrėžia NMA specialistas.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių