ES svarstys, ar duoti dar pinigų IAE uždarymui

Eurokomisaras Algirdas Šemeta tikina, kad Europos Sąjunga svarstys galimybę Lietuvai suteikti papildomus milijardus Ignalinos jėgainės uždarymui.

Pirmadienį susitikęs su premjeru Andriumi Kubiliumi Lietuvos deleguotas Europos Komisijos (EK) narys tvirtino, kad 2014-2020 metų finansinei perspektyvai gali būti suteiktos papildomos lėšos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui.

„Naujos ES finansinės perspektyvos programavimas prasidės 2011 metais. Be abejo, šalys narės, tarp jų ir Lietuva, turės galimybių prašyti atitinkamo finansavimo savo projektams, įskaitant ir ilgalaikius“, - teigė A.Šemeta.

Pasak jo, IAE uždarymas yra ilgalaikis projektas, kuris nesibaigs po 2007-2013 metų finansinės perspektyvos, kai ES skiria ne vieną milijardą šios jėgainės uždarymui. „Manau, kad Lietuvai paprašius lėšų būsimai septynerių metų finansinei perspektyvai, toks prašymas EK ir Europos Vadovų taryboje būtų tikrai svarstomas“, - tvirtino eurokomisaras, atsakingas už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu.

Tačiau ar tikrai papildomi milijardai būtų suteikti, A.Šemeta neprognozavo.

EK narys taip pat nekomentavo, koks yra Komisijos požiūris į tai, kaip iki šiol buvo panaudojamos IAE uždarymui skirtos lėšos.

Lietuvos Vyriausybė ir Valstybės kontrolė įtaria, kad buvo vilkinamas apie vieno milijardo eurų įsisavinimas. Už tai esą gali būti atsakinga buvusi šalies ir IAE valdžia. Prokurorai tiria, ar šie įtarimai pagrįsti.

Baiminamasi, kad sulaukus pretenzijų iš EK dėl iki šiol jėgainės uždarymui skirtų lėšų įsisavinimo nesklandumų, Lietuvai gali netekti galimybės būsimosios finansinės perspektyvos metu gauti papildomus milijardus šiems darbams atlikti.

Pirmadienio rytą A.Kubilius susitiko su valstybės kontroliere Rasa Budbergyte, kuri informavo premjerą, kad balandžio mėnesį į Lietuvą atvyks ES Audito rūmų atstovai tikrinti, kaip buvo panaudojami IAE uždarymui skirti pinigai. Jeigu Europos auditorių išvados būtų neigiamos, gali būti, kad Lietuvai teks ateityje pačiai finansuoti jėgainės uždarymą.

IAE galutinai sustabdyta pernai gruodžio 31 dieną. Jos uždarymui ir su tuo susijusiems darbams ES 2007-2013 metų finansinėje perspektyvoje numatyta beveik 900 milijonų eurų (3,1 mlrd. litų). Dar daugiau kaip 0,5 mlrd. eurų (apie 1,7 mlrd. litų) jau buvo skirta 2000-2006 metais.


Šiame straipsnyje: IAEŠemeta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių