ES subsidijas sieja su besaikiu žuvininkavimu

Didelė dalis Europos Sąjungos (ES) paramos buvo naudota laivų talpai didinti, o tai paaštrino besaikio žuvavimo problemą, rodo tyrimo rezultatai.

Kaip rašo „The Ecologist“, ES subsidijos buvo naudojamos sparčiai nykstančių žuvų (menkių ar melsvojo tuno) žvejybai tobulinti.

Tai rodo dviejų kompanijų - „The Poseidon Aquatic Resource Management“ bei „Pew Environment Group“ - atlikto tyrimo rezultatai. Teigiama, kad 2000-2006 metais pagal ES programą „Žuvininkystės orientavimo finansinis instrumentas“ (ŽOFI) žvejybai skirta per 15 mlrd. litų.

Aktyvistai išsiaiškino, kad tik 17 proc. šios sumos atiteko „pozityviems“ projektams, kuriais buvo siekiama mažinti pagaunamos žuvies kiekį.      

Tuo pat metu 29 proc. paramos buvo skirti vadinamiesiems „negatyviems“ projektams, pavyzdžiui, laivynui atnaujinti, naujiems ir daug galingesniems laivams statyti.

Tyrėjai teigia, kad Prancūzija, Ispanija ir Portugalija yra daugiausiai žalos žuvims padarančios šalys narės. Pavyzdžiui, Ispanija 2000-2006 metais įsisavino 46 proc. visos ES paramos ir net 41 proc. gautų lėšų skyrė „negatyviems projektams“.

Prancūzija gautą paramą naudojo kontraversiškų „thonaille“ tinklų gamybai. Aplinkosaugininkai tikina, kad šis melsvojo tuno žvejybai naudojamas tinklas praktiškai nesiskiria nuo ES uždraustų dreifuojančių tinklų, nutįstančių dešimtis kilometrų ir pagaunančių daugybę „šalutinių“ žuvų.  

„ES žvejybos subsidijos ir besaikis vertingų žuvų nykimas yra, be abejonės, susiję, - cituojamas Timas Huntingtonas iš „Poseidon Aquatic Resource“. - Nors kertinis struktūrinės politikos uždavinys buvo tas, kad Europos laivynas sužvejotų tiek žuvų, jog nebūtų pakenkta aplinkai.“

Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad šalys narės ir toliau gavo paramą, nors jų kampanijos ne kartą buvo pažeidusios žvejybos taisykles. Pastebima, kad tik Lenkija ir Italija ES paramą įsisavino nepažeisdamos žvejybos reglamento.

Pasak tyrėjų, pasikeitus ES taisyklėms, jie nebetiria Sąjungos žvejybos 2007-2013 metais politikos.

„Su naujais paramos instrumentais sumažėjo skaidrumo. Visuomenė turėtų žinoti, kas už jos pinigus yra remiama“, - teigė Markusas Knigge'as iš „Pew Environment Group“.

Kaip sakė Europos Komisijos (EK) atstovas spaudai, žvejybos finansavimo problemos „seniai žinomos ir pataisytos“. Pasak EK, didžiausia problema buvo ta, kad parama buvo naudota laivų modernizavimui ar galingesnių statybai - o tai uždrausta dar 2004 metais.


Šiame straipsnyje: žvejybasubsidijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių