ES projektuose problemų kylą dėl netinkamų finansuoti išlaidų ir viešųjų pirkimų

Lietuvos skiriamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistema iš esmės veikia, tačiau reikalingi tam tikri patobulinimai, o daugiausiai problemų kylą dėl netinkamų finansuoti išlaidų ir viešųjų pirkimų.

Tokią sąlyginę nuomonę pareiškė Valstybės kontrolė, atlikusi ES 2007-2013 metų struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistemos efektyvumo bei 2009 metų Europos Komisijai (EK) deklaruotų 3,6 mlrd. litų išlaidų auditą.

Audito metu nustatyta, kad dėl teisės reguliavimo neapibrėžtumo ir ES paramos gavėjų veiksmų atliekant viešuosius pirkimus esama sisteminio pobūdžio trūkumų - nepagrįstai ribojamas subrangos mastas, užsakovo rezervasįtraukiamas į viešojo pirkimo vertę ir panašiai.

Nustatyta atvejų, kai nesilaikoma skaidrumo ir nediskriminavimo principų- dėl pasirinktų netinkamų pirkimo būdų neužtikrinama didesnė galimų tiekėjųkonkurencija, dėl nekokybiškos pirkimų dokumentacijos atsisakoma daliesįsigytų darbų, perkami papildomi, projekte nenumatyti ir projektamsįgyvendinti nebūtini darbai, dėl ko išauga bendra statybos projekto vertė.

Valstybinių auditorių nuomone, tobulintina supaprastintų viešųjų pirkimųpriežiūros sistema, nes šiuo metu supaprastintus pirkimus, kurių vertė gali siekti iki 16 mln. litų, institucijos vykdo vadovaudamosi savo parengtomis taisyklėmis, kurių atitikties Viešųjų pirkimų įstatymui niekas nekontroliuoja.

Audito metu konstatuota, kad būtina tobulinti įgyvendinančių institucijųtaikomas paraiškų vertinimo ir mokėjimo prašymų tikrinimo procedūras.

Nustatyta atvejų, kai paraiškų įvertinimai buvo nepakankamai argumentuoti arba netinkami, projektų faktiniai patikrinimai jų įgyvendinimo vietose nepakankamai efektyvūs ir išsamūs, yra atvejų, kai tinkamomis finansuoti pripažintos išlaidos, kurias finansuoti draudžia taisyklės, išlaidos deklaruotos EK, nepatikrinus jų apmokėjimą patvirtinančių dokumentų.

Valstybiniai auditoriai įžvelgia riziką dėl kai kurių ES paramos tikslųpasiekimo. Pavyzdžiui, "Jessica" fonde, iš kurio finansuojama būstųatnaujinimo programa, ir "Jeremie" fonde, sukurtame finansuoti smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą, sukauptos lėšos, nepaisant didelių EK deklaruotųsumų, naudojamos vangiai, todėl šios priemonės gali neduoti tokios naudos, kokios buvo tikimasi jas kuriant.

Valstybiniams auditoriams patikrinus dalį projektų, kurių išlaidos buvo deklaruotos EK 2009 metais, nustatyta 19,3 mln. litų išlaidų, kurios neatitiko ES ir nacionalinių teisės aktų reikalavimų. Valstybės kontrolėrekomendavo paramos administratoriams atlikti su tuo susijusių pažeidimųtyrimus ir susigrąžinti netinkamai panaudotas lėšas.

Audito metu Valstybės kontrolė audituotoms institucijoms pateikė iš viso 210 rekomendacijų, kaip būtų galima tobulinti sistemą ir šalinti nustatytus neatitikimus. Pasak valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, dauguma institucijų atsakingai įgyvendina joms teiktas rekomendacijas, nemažai jųbuvo įgyvendinta jau audito metu.

"Finansines pasekmes turinčių rekomendacijų įgyvendinimas paramos administratoriams bus itin sudėtingas iššūkis, tačiau tai padės išvengtišiuo metu daromų klaidų, didės sistemos dalyvių ir paramos gavėjųatsakomybė, todėl parama bus naudojama efektyviau ir duos didesnę naudąvalstybei", - sakė G.Švedienė.

Analogišką auditą Valstybės kontrolė atliko ir praėjusiais metais. Tada taip pat buvo pareikšta sąlyginė nuomonė, tačiau už 2008 metus Lietuva nebuvo deklaravusi išlaidų Europos Komisijai, todėl auditoriai negalėjoįvertinti išlaidų teisėtumo ir tinkamumo.

Atliekant auditą už 2008 metus buvo pateiktos 173 rekomendacijos, kuriųdidžioji dalis jau įgyvendintos.


Šiame straipsnyje: ESviešieji pirkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių