ES pieno rinka praranda konkurencingumą

Europos Sąjunga (ES) didina pieno produktų importą, kartu mažėja gamyba. Tai rodo, kad ES užleidžia pasaulio pieno rinkoje turėtą poziciją.

Per pirmus keturis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu periodu pernai, ES pagaminta 8 proc. mažiau sviesto. Tačiau auga į ES importuojamo sviesto apimtys. Tuo metu JAV per tą patį laikotarpį sviesto eksporto apimtis padidino 111 proc., o ES eksportuojamo sviesto apimtys ūgtelėjo vos 11 proc.

JAV eksportuojamas sviestas sudaro jau daugiau nei ketvirtadalį to, ką eksportuoja 27 ES šalys kartu sudėjus. Naujoji Zelandija eksportuoja dvigubai daugiau nei visos ES šalys.

„Agrowill Group“ direktorius Algirdas Pareckas įžvelgia didelę grėsmę Lietuvos pieno ūkiui ir pramonei, nes visa ES tampa nebekonkurencinga pasaulinėje rinkoje. Jei ES gaminių paklausa sumažėja, juo sunkiau tarptautiniu mastu konkuruoti Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojams. Jo manymu, jei iš esmės nesikeis ES politika pieno gamintojų atžvilgiu, jų situacijai gerėti nėra priežasčių.

„Tarp 27 ES valstybių Lietuva yra priešpaskutinė pagal pieno gamintojams mokamą kainą, už mūsų – tik Rumunija. Bet pagal sviesto kainą esame tarp italų ir ispanų. Tai rodo, kad vis dar neefektyviai reguliuojamas pieno ūkis ir mus gerokai lenkia industrinės pieno ūkio šalys“, - sakė A.Pareckas.

Kita vertus, investicijos į žemės ūkį didėja. Tokį investuotojų elgesį, A.Parecko teigimu, paskatino augančios žemės ūkio produkcijos eksporto kainos. Jos šiemet ūgtelėjo daugiau nei 10 proc. ir yra didžiausios nuo pat 2000-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių