ES paramos lėšomis ugdys mišką anūkams

Šiemet Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonei „Miškų ekonominės vertės didinimas“ įgyvendinti skirta 24 mln. 692 tūkst. litų. Pateiktose 118 paraiškų prašoma daugiau paramos lėšų – iš viso 30 mln. 492 tūkst. litų. Todėl atrenkant projektus paramai gauti buvo taikomi pirmumo kriterijai.

Pagal KPP priemonę „Miškų ekonominės vertės didinimas“ šiemet paramos kreipėsi Laičių kaime (Ukmergės r.) veikianti įmonė „Kajoris“.

Dirbo su sena technika

Biokuro gamyba užsiimančiai bendrovei „Kajoris“ ES parama buvo skirta. Pasak vieno iš įmonės savininkų Roberto Žižio, jie paramos kreipėsi norėdami modernizuoti veiklą ir padidinti gamybos apimtis.

„Šių tikslų siekti paskatino pastaraisiais metais didėjantis Lietuvoje atsinaujinančių energijos išteklių poreikis, - sako R.Žižys.

Iki šiol malkas pardavimui bendrovė ruošė dirbdama su sena technika, kuri apsunkino darbų našumą, o iš dirbančiųjų reikalavo daug pastangų.

Augina mišką anūkams

Šiandien „Kajoris“ darbuotojai jau dirba su dviem švediškom malkų skaldyklėm. Jos įmonei kainavo 300 tūkst. litų. Pusę šios sumos bendrovei turėtų kompensuoti ES.

„Kajoris“ gamindamas kurą kartu dar rūpinasi ir mišku. Pastaroji veikla bendrovei ekonominės naudos kol kas neneša.

„Prieš kelis metus įsigijome keliasdešimt hektarų miško, kuriame daugiausia plyti kirtavietės. Ir tai darėme turėdami tikslą – ugdyti jaunuolyną, kuriuo džiaugsis jau mūsų anūkai“, - pažymi vienas iš įmonės savininkų.
 
Įveikė konkurenciją

Pagal KPP priemonę „Miškų ekonominės vertės didinimas“ prašomai paramos sumai šiemet gerokai viršijus skirtąją, buvo neišvengiama projektų konkurencija. UAB „Kajoris“ konkurenciją atlaikė, todėl paramos sutartis su šiuo pareiškėju jau pasirašyta. Įmonė atitiko kelis priemonės įgyvendinimo taisyklėse nustatytus pirmumo kriterijus. Jie yra išvardinti mažėjančio svarbumo tvarka.
 
Pagal pirmąjį pirmumo kriterijų pirmenybė teikiama pareiškėjams, dar negavusiems ES investicinės paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai. Jį ir atitiko UAB „Kajoris“, nes paramos kreipėsi pirmą kartą. Pagal antrą bei trečią pirmumo kriterijus didesnę galimybę gauti paramą turi miškininkai, kurių projektuose numatomos investicijos jaunuolynų ugdymui, taip pat fiziniai asmenys, investuojantys į didesnes nei 5 ha nuosavybės teise valdomas savo miško valdas.

Privalumas ir tai, kad pareiškėjas yra savininkų asociacijos arba kooperatyvo narys. Įmonė „Kajoris“taip pat atitiko penktąjį pirmumo kriterijų – projekte numatytos diegti inovacijos. Toliau pirmenybė teikiama projektams, kuriuose prašoma mažesnės paramos sumos.

Dėmesys skaidrumui

Įvertinus projektus pagal nustatytus pirmumo kriterijus, buvo sudaryta pareiškėjų pirmumo paramai gauti eilė. Projektai tenkinantys pirmąjį pirmumo kriterijų (dar negavę ES paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai) ir kuo daugiau likusių didesnio svarbumo pirmumo kriterijų turėjo daugiausia galimybių gauti ES paramą. Kadangi visiems projektams paramos lėšų neužteko, pirmenybę paramai gauti pirmiausia turėjo projektai, išsirikiavę prioritetinės eilės priekyje. Projektai, kuriems paramos lėšų pritrūko, prioritetinėje eilėje liko už brūkšnio.

Visos paraiškos įvertintos remiantis griežtai apibrėžtais kriterijais, taip užtikrinant ir skaidrų paramos administravimą. Be to, parama bus skirta tiems, kuriems ji labiausiai reikalinga – pavyzdžiui, pagrindinis prioritetinis kriterijus yra dar nė karto parama nepasinaudoję asmenys.

„Per pastaruosius metus, lengvindami ir paprastindami paramos teikimo sąlygas, kartu skyrėme ir didelį dėmesį skaidraus paramos administravimo mechanizmo diegimui. Iniciatyva susilaukė atgarsio – Lietuva finansinės paramos skirstymo skaidrumo lentelėje iš sąrašo galo šoktelėjo į ketvirtąją vietą“, - teigia žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Pasak žemės ūkio ministro, tokia aukšta vieta dar kartą įrodo, kad abejonių dėl paramos skirstymo mechanizmo neturėtų kilti. Todėl pareiškėjai raginami atkreipti į tai dėmesį ir nepasitikėti asmenimis, siūlančiais už atlygį padėti jų projektui pakilti virš brūkšnio prioritetinėje eilėje.

Kur skelbiami prioritetinės eilės sąrašai?

Pagal KPP priemonės „Miškų ekonominės vertės didinimas“ pateiktų paraiškų prioritetinės eilės sąrašas skelbiamas Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) interneto svetainėje www.nma.lt. (Kaimo plėtros 2007–2013 m. programa/Paramos gavėjai ir pareiškėjai). NMA specialistai kviečia pareiškėjus pasitikrinti, kurią minėtos eilės vietą užima jų paraiška.

Atkreiptinas dėmesys, kad pateikta paraiškų prioritetinė eilė nėra galutinė ir gali keistis, jeigu joje nurodytų pareiškėjų paramos paraiškos bus atmestos ar išregistruotos.

Šiemet pateiktų paraiškų prioritetinės eilės sąrašai skelbiamai Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) interneto svetainėje www.nma.lt pagal šias KKP priemonės kryptis:

• Žemės ūkio valdų modernizavimas

• Miškų ekonominės vertės didinimas

• Veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka”

• Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas (I šaukimas)

• Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas (II šaukimas)


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių