ES parama – šalies melioracijos sistemoms

Lietuvos žemdirbiai ir šįmet turės galimybę už Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas susitvarkyti savo žemėse esančias ir neveikiančias sausinimo sistemas, melioracijos įrenginius.

Parama melioracijai teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio ir miškininkystės plėtra ir pritaikymo infrastruktūra" veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“.

Atrenkant projektus – tikėtini prioritetai

2011 metais šiai veiklos sričiai skirta 60 mln. litų paramos suma. Iki vasario 17 d. jau gautos 45 paraiškos, kuriose prašoma beveik 46 mln. litų paramos. Jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškėtų, jog prašoma suma yra didesnė už skirtąją, bus taikomi įgyvendinimo taisyklėse nustatyti projektų vertinimo pirmumo kriterijai.

Pirmumo kriterijai yra trys (jie išdėstyti mažėjančio svarbumo tvarka): projektai, kurie bus įgyvendinami aplinkosaugos požiūriu jautriose karstinio regiono ir Nemuno deltos teritorijose, pareiškėjai iki šiol nėra gavę Bendrijos paramos pagal šią veiklos sritį, pareiškėjai numato vykdyti mažesnės likutinės vertės (procentais) statinių rekonstrukcijos projektus.

Jeigu paraiška neatitiks nė vieno pirmumo kriterijaus, ji nebus vertinama.

Jeigu paraiškoje ir pridedamuose dokumentuose nebus duomenų, leidžiančių nustatyti pareiškėjo atitiktį pirmumo kriterijui, bus laikoma, kad jis jo neatitinka.

Pirmumo vertinimas gali būti neatliekamas tik tuo atveju, jei bendra pareiškėjų prašomos paramos suma bus mažesnė arba lygi kvietimo teikti paraiškas skirtajai paramos sumai.

Atkreiptinas dėmesys, kad visos paraiškos bus pradėtos vertinti tik pasibaigus jų rinkimo terminui, nepriklausomai nuo to, kada jos buvo pateiktos.

Vienam projektui – milijonas

Parama pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ skiriama sausinimo sistemų ir jų hidrotechninių statinių rekonstrukcijai bei rūgščių dirvų kalkinimui sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, kurios pH≤5,5.

KPP lėšomis rekonstruojami tik tie statiniai, kurių nusidėvėjimas yra didesnis kaip 30 proc.

Be to jie turi būti Melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitoje.

Kaip ir iki šiol vienam projektui didžiausia paramos suma yra 1 035 840 Lt. Polderių rekonstrukcijai gali būti skirta iki 2 071 680 Lt. Paramos lėšomis kompensuojama iki 90 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Paramos lėšomis finansuojamas ir projekto rengimas. Tačiau, atnaujinus taisykles, projekto rengimo išlaidos negali viršyti 10 proc. viso projekto vertės, įskaitant išlaidas projekto aprašo rengimui ir konsultavimui projekto įgyvendinimo klausimais, kurios negali viršyti 3 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Didesnė atsakomybė už projektą

Pareiškėjai ir paramos gavėjai raginami atidžiau atsižvelgti į darbų įkainių pagrįstumą.
Atsakomybė už racionalų lėšų panaudojimą tenka paramos gavėjui, jis taip pat turi kontroliuoti, ar laikomasi patvirtinto projekto ir nuo jo nenukrypti.

Bet kuriuo paraiškų bei mokėjimo prašymų administravimo etapu gali būti atliekamos patikros vietoje. Jų metu tikrinami pareiškėjo ir paramos gavėjo paraiškoje, mokėjimo prašyme bei jų prieduose pateikti duomenys ir jų atitiktis tikrovei. Šiais metais yra numatyta atlikti ir tarpinius patikrinimus darbų atlikimo vietoje, siekiant išsiaiškinti, ar tinkamai naudojamos investicijos, kurioms prašoma paramos.

Apie patikrą vietoje paramos gavėjai paprastai informuojami ne anksčiau kaip prieš 48 valandas iki jos atlikimo. Tačiau iš anksto apie tai jiems gali būti ir nepranešta.

Teisę tikrinti NMA turi penkerius metus nuo paramos sutarties pasirašymo datos.

Parama toms pačioms melioracijos sistemoms rekonstruoti gali būti skiriama tik vieną kartą. Naują projektą rengti ir siekti naujos paramos galima tik pabaigus ankstesnįjį.

Projektų vertinimo pirmumo kriterijai

Pirmenybę turi projektai, atitinkantys šiuos kriterijus (jie išdėstyti svarbumo mažėjimo tvarka):
* projektai, įgyvendinami aplinkosaugos požiūriu jautriose karstinio regiono ir Nemuno deltos teritorijose;
* pareiškėjas niekada negavo Bendrijos paramos pagal šią veiklos sritį;
* pareiškėjas numato vykdyti mažesnės likutinės statinio vertės (procentais) melioracijos sistemų ir jų hidrotechnikos statinių rekonstrukcijos projektus.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių