ES paramą Ignalinos AE uždarymui siūlo tik išsprendus ginčus

Europarlamentarai siūlo pristabdyti paramos skyrimą nuo 2010 metų nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui, kol bus išspręstas ginčas su milijardinės vertės jėgainės uždarymo projektus įgyvendinančia Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove „Nukem“. 230 mln. eurų (794 mln. litų) paramą, kurią numatoma skirti 2014-2017 metais, siūloma leisti Lietuvai naudoti tik po ginčo sureguliavimo.

Pasak europarlamentarų, Ignalinos AE sustabdymas ir eksploatavimo nutraukimas „neturi precedento ir yra išskirtinė, šalies dydžio ir ekonominio pajėgumo neatitinkanti finansinė našta Lietuvai“, - teigiama Europos Parlamento atstovybės Lietuvoje išplatintame pranešime spaudai.

Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komitetas pirmadienį pripažino, kad Lietuva, Bulgarija ir Slovakija įvykdė stojimo sutarčių įsipareigojimus laiku uždaryti branduolinius reaktorius. Europarlamentarai primygtinai reikalauja, kad uždarymas būtų negrįžtamas.

Anot pranešimo, europarlamentarai apgailestauja, kad dėl techninių ir komercinių ginčų buvo vėluojama vykdyti svarbius Ignalinos AE uždarymo projektus ir dėl to padaryta didelė ekonominė žala.

„Komitetas ragina išspręsti likusius Ignalinos AE ir rangovo ginčus arbitraže, o iki tol pristabdyti tolesnę ES paramą elektrinės eksploatavimo nutraukimui. Lietuvos Vyriausybei rekomenduojama suburti nepriklausomą Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektų valdymo komandą. Savo ruožtu europarlamentarai remia Europos Komisijos siūlymą skirti 230 mln. eurų Ignalinos AE 2014–2017 metų laikotarpiu po to, kai bus įgyvendintos iškeltos sąlygos“, - rašoma pranešime.

Europarlamentarų nuomone, prireikus parama turėtų būti tęsiama iki 2020-ųjų.

Tarp Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto pasiūlymų - raginimas Europos Komisijai nustatyti ambicingus uždarymo pažangos tikslus ir taikyti baudas už nesugebėjimą jų pasiekti.

Iki 2025 metų turės būti uždaryta trečdalis iš visų 133 ES veikiančių branduolinių reaktorių, o vėliau – ir daugelis kitų, todėl europarlamentarai ragina juos turinčias ES šalis iš anksto imtis priemonių užtikrinti tam reikalingas lėšas.

Tarptautinis IAE uždarymo donorai pernai gruodį sustabdė vieno Ignalinos AE uždarymo projekto finansavimą. Sprendimas buvo priimtas. atsižvelgus į tai, kad IAE operatorė ir projektą įgyvendinantis Vokietijos įmonių „Nukem“ ir GNS konsorciumas nesugebėjo išspręsti ilgiau kaip dvejus metus trunkančio ginčo dėl projekto įgyvendinimo.

Lietuva iki 2013 metų kovo 31 dienos kartu su „Nukem“ privalės rasti sprendimą, kaip iš antrojo reaktoriaus bus iškrautas kuras. Jei sprendimų nebus rasta, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas ketina visiškai sustabdyti kontrakto su konsorciumu finansavimą.

Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ valdomos „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas, smarkiai vėluodamas, įgyvendina milijardinės vertės Ignalinos AE uždarymo projektus. Bendrovės įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių