ES lyderiai susirinko spręsti euro zonos paskolų krizės

Europos Sąjungos (ES) lyderiai sekmadienį pradėjo viršūnių susitikimą, kurio tikslas yra išspręsti euro zonos skolų krizę ir įtikinti varžovus pasaulinėje arenoje, kad recesijai galima užkirsti kelią.

Viršūnių susitikime lyderiai turi paprašyti bankų sutikti su didžiuliais nuostoliais dėl Graikijos obligacijų, kad būtų sumažintas spaudimas šiai šaliai, ir rasti naujų milijardų kapitalui didinti, kad būtų galima tuos nuostolius atlaikyti.

Tačiau lyderiai yra sakę, kad nepristatys didžiojo plano, kuris sekmadieniui buvo žadamas iš pradžių. Vokietijos kanclerė Angela Merkel eidama į susitikimus žurnalistams sakė „šiandien sprendimų nesitikėti“.

Graikijos premjeras Georgas Papandrėjas priminė kolegoms, kad krizė neapsiriboja tik jo šalimi.

„Ši krizė yra Europos krizė, - sakė jis žurnalistams. - Tad dabar laikas mums, europiečiams, ... veikti ryžtingai ir efektyviai“.

Pasitarimas prasidėjo 27 ES šalių valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimu su Europos Parlamento pirmininku Jerzy Buzeku.

Susitikimas turi patvirtinti Bendrijos poziciją būsimame G-20 šalių pasitarime Kanuose, numatytame lapkričio 3-4 dienomis, ir JT konferencijoje klimato kaitos klausimais Durbane, kuri vyks nuo lapkričio 28 dienos iki gruodžio 9 dienos.

Bus apsvarstyta padėtis Vidužiemio jūros regiono pietinės dalies šalyse, visų pirma Libijoje, Egipte, Tunise ir Sirijoje.

Antrojoje dienos pusėje 17 ES valstybių vadovai susitiks euro zonos susitikime. Jie apsvarstys sudėtingiausias problemas, susijusias su skolų krize: biudžeto deficitą, įsiskolinimą, struktūrų reformas, stabilizacijos priemones, bankų sistemos stiprinimą, ekonomikos ir biudžeto kontrolę ir vadovavimo euro zonai struktūrą.

Vakar ES ekonomikos ir finansų ministrai daugiau nei dešimt valandų svarstė bankų rekapitalizacijos problemą. Europos Sąjungos šalys susitarė atlikti maždaug 108 mlrd. eurų rekapitalizaciją, kad būtų galima išspręsti svarbiausias nuostolių dėl pagalbos Graikijai problemas.

Tačiau kaip pažymėjo Belgijos finansų ministras Didier Reindersas, „dar reikės apsvarstyti tai su bankų sektoriumi“.

Atvykęs į pasitarimą ir atsakydamas į žurnalistų klausimą, kokia euro zonos susitikimo sekmadienį prasmė, jeigu pagrindiniai sprendimai numatomi papildomame susitikime trečiadienį, spalio 26-ąją, laikinai einantis Belgijos ministro pirmininko pareigas Yves’as Leterme`as pareiškė: „Svarbu, kad iki rinkų atidarymo rytoj būtų pasiekta pakankama pažanga dėl pasitikėjimo euru išsaugojimo“.


Šiame straipsnyje: eurokrizėskolostaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių