ES lėšos naudojamos neskaidriai ir per lėtai

Valstybės kontrolė atliko auditą, kaip 2008 m. Lietuvoje buvo įsisavinamos Europos Sąjungos (ES) skirtos lėšos. Paaiškėjo, kad ES struktūrinės paramos lėšas Lietuva 2008 m. naudojo labai lėtai. Per 2008-uosius tesugebėta įsisavinti vos 2,26 proc. visų dotacijų arba 705 mln. litų. Be to, šios lėšos iki 2009 m. pradžios nebuvo deklaruotos Europos Komisijai, todėl auditoriai negalėjo atlikti jų panaudojimo vertinimo. Lėšų naudojimą esą labiausiai stabdė užsitęsęs teisės aktų rengimas tiek ES, tiek Lietuvos institucijose.

Vertindami lėšų valdymo ir kontrolės sistemą auditoriai nurodė, kad nebuvo aiškiai apibrėžtos valstybės institucijų funkcijos, neaiškiai formuluojamos užduotys, nepakankama jų vykdymo priežiūra. Auditoriai atkreipė dėmesį, kad iki šiol nėra patvirtintų taisyklių, kurios reglamentuotų neteisėtai išmokėtos finansinės paramos grąžinimą. Be to, pasiūlyta imtis priemonių, kad projektai nebūtų finansuojami iš kelių šaltinių.

Per 2007-2013 metų laikotarpį Lietuva iš ES Regioninės plėtros, Sanglaudos ir Socialinio fondų planuoja sulaukti apie 23 mlrd. litų paramos. Ji skiriama žmogiškųjų išteklių plėtrai, ekonomikos augimui, sanglaudos skatinimui ir techninei paramai. Šias veiksmų programas valdo ir kontroliuoja trys Finansų ministerijos departamentai, o jas įgyvendinant dalyvauja 16 valstybės institucijų. Valstybės kontrolė Seimo pavedimu atlieka paramos panaudojimo auditą ir teikia Europos Komisijai metines audito ataskaitas.


Šiame straipsnyje: ES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių