ES kaimynystėje vykdomi AE projektai kelia susirūpinimą

Pastaruoju metu Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos žiniasklaidoje vėl pasirodo pranešimų ir komentarų, esą atominių elektrinių Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje statyba atitinka tarptautinius standartus, ir Lietuva apie tai esą informuota.

Užsienio reikalų ministerija dar kartą pabrėžia, jog Rusijos ir Baltarusijos veiksmai planuojant atominės energetikos objektus ES kaimynystėje neatitinka tarptautinių atominės saugos reikalavimų.

Lietuva iki šiol nei iš Rusijos, nei iš Baltarusijos nėra gavusi išsamių duomenų, kokiais kriterijais remiantis buvo pasirinktos Astravo ir Nemano aikštelės atominių projektų vystymui. Iki šiol gauta informacija yra tik konstatuojamojo pobūdžio, daugeliu atvejų nepateikiant pagrįstų mokslinių skaičiavimų ir argumentų, rašoma URM pranešime spaudai.

Tai pažeidžia Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA), Branduolinės saugos konvencijos ir Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) reikalavimus. Jose rekomenduojama išsamiai įvertinti visus su aikštele susijusius veiksnius, poveikį žmonėms ir aplinkai bei pateikti būtiną informaciją susijusioms šalims, kad jos galėtų atlikti savo vertinimą dėl galimo branduolinio objekto poveikio jų teritorijai, ir tokia susijusių šalių teisė neturi būti varžoma.

Šios tarptautinės konvencijos reikalauja, kad galutiniai sprendimai būtų priimti ir realūs darbai pradėti tik įvertinus poveikio aplinkai vertinimo rezultatus, įskaitant procese dalyvaujančių šalių komentarus ir konsultacijų su šiomis šalimis pagal Espo konvenciją išvadas.

Rusijos ir Baltarusijos teiginiai, kad aikštelių pasirinkimas buvo suderintas su TATENA, neatitinka tikrovės, nes ši organizacija tokiam pasirinkimui nėra pritarusi. Mažas (50 km) Astravo aikštelės atstumas nuo Lietuvos sostinės pagal tarptautinius standartus yra laikomas vieno iš esminių branduolinės saugos principų pažeidimu.

Lietuvoje nebuvo surengti privalomi atominių elektrinių Baltarusijoje ir Rusijoje viešieji svarstymai, kaip to reikalauja Espo ir Branduolinės saugos konvencijos. Baltarusija pripažįsta, kad nors bandymas iš jų pusės surengti viešuosius svarstymus Lietuvoje buvo, tačiau jų metu nebuvo užtikrintas vertimas į lietuvių kalbą, buvo kitų trūkumų, todėl  jie neatitiko tarptautinių reikalavimų ir nėra laikomi įvykusiais.

Kadangi Rusijos ir Baltarusijos veiksmai neatitinka tarptautinių reikalavimų, ypač branduolinės saugos srityje, tai kelia visos tarptautinės bendruomenės susirūpinimą. Lietuva apie tai nuolatos informuoja atitinkamas tarptautines organizacijas – TATENA, Europos Sąjungą, Branduolinės saugos ir Espo konvencijų sekretoriatus. Šiuos klausimus Lietuva aktyviai kelia ir šiuo metu Vienoje vykstančioje Branduolinės saugos konferencijoje. Lietuvos susirūpinimas dėl kaimyninių atominių elektrinių saugos po pastarųjų Europos Vadovų Tarybos išvadų tapo bendru ES klausimu, ir toliau kartu su kitomis šalimis bus griežtai keliamas visuose susitikimuose ir forumuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių