ES gelbės „Alytaus tekstilės" darbuotojus

Pasaulio ekonomikos globalizacija neaplenkia ir Lietuvos - nuo jos padarinių jau yra nukentėję Lietuvos tekstilės, elektronikos ir kiti sektoriai. Kilus krizei, be darbo likę asmenys gali pasinaudoti ES Prisitaikymo prie globalizacijos fondo parama. Pirmadienį Europos Parlamentas pritarė siūlymui skirti 298 tūkst. 994 eurų paramą buvusiems ,,Alytaus tekstilės" darbuotojams.

ES Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondas pradėjo veikti pernai sausį, jį patvirtinus ES Parlamentui ir Tarybai. Šis fondas remia atleistuosius iš darbo asmenis, jei atleidimas susijęs su globalizacijos padariniais. Jo parama gali būti suteikta, jei dėl globalizacijos įmonė iškelia gamybą iš ES į trečiąją šalį ir be darbo lieka ne mažiau kaip tūkstantis darbuotojų.

EP komitetas atsižvelgė į tai, kad Alytaus įmonę prireikė uždaryti dėl tekstilės pramonės migravimo į pigesnės darbo jėgos šalis, pirmiausia - į Kiniją. Iki Lietuvos įstojimo į ES dauguma šalies produkcijos buvo eksportuojama į ES šalis.

Tuo tarpu 2005 m. sausį nustojo galioti Pasaulio prekybos organizacijos susitarimas dėl tekstilės ir drabužių, kuris ribojo trečiųjų šalių tekstilės gaminių importą į ES. Netrukus Lietuvos gamintojai susidūrė su padidėjusia ES nepriklausančių valstybių, ypač Azijos šalių, gamintojų konkurencija.

Pastarųjų gaminama produkcija buvo gerokai pigesnė: išausti 1 toną medvilnės Alytuje kainavo 106 eurų, o Kinijoje - vos 40 eurų. Dėl tokios tendencijos nuo 2000 iki 2006 m. ES vidaus prekyba medvilnės gaminiais sumažėjo perpus, o jų importas iš Kinijos padidėjo daugiau kaip dvigubai.

Europarlamentarai sutiko su argumentu, jog įmonės uždarymas neigiamai paveikė Alytaus miesto ir visos Alytaus apskrities ekonomiką, kurios nuosmukis ir taip juntamas: gyventojų apskrityje mažėja sparčiau negu vidutiniškai Lietuvoje, o bendrasis vidaus produktas bei užsienio investicijos apskrityje sudaro 60-80 proc. šalies lygio.

Numatytos konkrečios pagalbos priemonės iš ,,Alytaus tekstilės" atleistiems darbuotojams: pagalba ieškant darbo, mokymas ir perkvalifikavimas, pagalba įsidarbinant atleistiems asmenims, verslumo skatinimas. Parama galės pasinaudoti apie 600 atleistųjų, užsiregistravusių Alytaus darbo biržoje.

Bendra paramos suma yra beveik 600 tūkst. eurų (apie 2 mln. 70 tūkst. litų). ES fondas finansuos pusę prašomos paramos sumos, o kitą dalį skirs Lietuva iš Užimtumo fondo lėšų.

Teigiamą EP komiteto nuomonę dėl paramos skyrimo dar turės patvirtinti visas Parlamentas savo plenarinėje sesijoje bei ES Taryba. 


Šiame straipsnyje: alytaus tekstilėES pagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių