ES finansų ministrai susitarė rekapitalizuoti bankus

Europos Sąjungos (ES) šalys galbūt skirs bankams rekapitalizuoti maždaug 108 mlrd. eurų, kad būtų galima atlyginti finansinės pagalbos suteikimo Graikijai nuostolius, šeštadienį vėlai vakare pranešė šaltiniai Europos Vadovų Taryboje.

Po daugiau kaip dešimties pasitarimo Briuselyje valandų ES finansų ministrai susitarė rekapitalizuoti bankus, sakė žurnalistams Belgijos ministras Didier Reindersas.

„Bet mes turime dar vesti derybas su bankų sektoriumi“, - pridūrė jis.

Anksčiau buvo nurodoma 80-100 mlrd. eurų suma, bet to, TVF nuomone, mažai.

Be bankų rekapitalizavimo ir Graikijos skolos restruktūrizavimo, būsimasis euro gelbėjimo planas numato stiprinti Europos finansinio stabilumo fondą (EFSF), turintį neleisti skolų krizei išplisti.

Šeštadienį dienos pabaigoje į derybas dėl euro gelbėjimo įsijungė ES šalių ir vyriausybių vadovai, atvykę į Briuselį viršūnių susitikimo sekmadienį išvakarėse.

Kaip tikimasi, susitikime, kuriame iš pradžių tarsis visų 27 ES šalių lyderiai, o po to 17 euro zonos šalių vadovai, nebus priimta kokių nors sprendimų. Susumuoti diskusijos rezultatų euro zonos šalių lyderiai sugrįš į Briuselį trečiadienį, spalio 26 dieną.

Sekmadienį ES lyderiai pamėgins pasiekti pagrindų susitarimą dėl bankų rekapitalizavimo ir Europos finansinio stabilumo fondo stiprinimo, kuris laikomas priemone neleisti skolų krizei išplisti. Trečiadienį numatoma užfiksuoti priimtus sprendimus popieriuje.

Šeštadienį Briuselyje įvyko ES ekonomikos, finansų ir užsienio reikalų ministrų posėdžiai, kuriuose buvo rengiama susitikimo medžiaga.

Taip pat įvyko „mažasis viršūnių susitikimas“, kuriame Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy drauge su svarbiausių ES šalių ir struktūrų vadovais mėgino įveikti principinius nesutarimus.

„Trečiadienį mes iš tikrųjų galėtume pasiekti savo ambicingus tikslus. Bet sekmadienio susitikime nebus galutinių sprendimų, nes techniniu požiūriu derybos labai sudėtingos“, - pareiškė A.Merkel.

Po susitikimų A.Merkel ir N.Sarkozy pareiškė žurnalistams, kad derybose pasiekta nemaža pažanga ir kad Europos planas krizei įveikti įgauna tam tikrus kontūrus, nes jau yra pirminis susitarimas dėl bankų rekapitalizavimo.

Savo ruožtu Graikijos ministras pirmininkas Georgas Papandrėjas paragino visų ES šalių lyderius veikti ryžtingai.

„Atėjo laikas, kai Europa turi priimti gyvybiškai svarbius sprendimus, - pareiškė jis po susitikimo su Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso. - Turima omenyje ne tik Europos ateitis ir ir pats Europos gyvavimas“.


Šiame straipsnyje: bankaieurokrizėkrizėtaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių