ES direktyva paspartins tarpusavio atsiskaitymus

Iki 2013 metų pavasario Lietuvoje turėtų įsigalioti Europos Sąjungos (ES) direktyvos reikalavimai, paspartinsiantys tarpusavio atsiskaitymus.

Dienraštis „Verslo žinios“ ketvirtadienį rašo, kad verslui ir valstybei su tiekėjais teks atsiskaityti ne vėliau kaip per 60 dienų, o už vėluojančius mokėjimus būtų skaičiuojami didesni delspinigiai nei dabar.

„Danske“ banko vyriausiasis lėšų valdymo specialistas Algirdas Bogdevičius sako, kad direktyva turėtų teigiamą poveikį Lietuvos verslui - klientai su tiekėjais turės atsiskaityti greičiau, mažėtų pradelstų skolų.

Direktyvoje numatyta keletas svarbių pakeitimų. Pavyzdžiui, sutartyse nustatytas mokėjimo atidėjimo terminas negalės būti ilgesnis kaip 60 dienų. Be to, už pavėluotus mokėjimus turės būti skaičiuojama palūkanų norma, kurią sudarys 8 proc. metinių palūkanų plius Lietuvos banko nustatyta palūkanų norma.

„Nors Lietuvos įmonės sutartyse dažnai stengiasi išlaikyti 30 ar 60 dienų atsiskaitymo terminą, tačiau praktiškai tai tiekėjų neapsaugo nuo atsiskaitymų vėlavimo. Mat patvirtinti delspinigiai nėra dideli, pagal susiformavusią teismų praktiką įprasti delspinigiai yra 0,02 procento už kiekvieną praleidimo dieną, tad dauguma įmonių jų netaiko“, - teigė A. Bogdevičius.

Direktyva reglamentuoja visus komercinius sandorius: tiek atsiskaitymus tarp privačių įmonių, tiek tarp viešosios valdžios institucijų (valstybės įmonių), taip pat tarp privačių įmonių ir viešosios valdžios institucijų.

ES direktyva dėl kovos su pavėluotu mokėjimu išleista šiemet vasarį. O į Lietuvos teisės aktus jos reikalavimai turėtų būti perkelti iki 2013 metų kovo 16 dienos. Tikėtina, kad dėl lietuviškos „dviejų datų verslui“ taisyklės direktyva bus perkelta jau kitąmet lapkritį.


Šiame straipsnyje: verslasekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių