ES biudžeto derybose pasigendama dėmesio infrastruktūros projektams

Kai kurie ekspertai sako, kad derybose dėl Europos Sąjungos finansų daugelis valstybių daug dėmesio skiria žemdirbių išmokoms, nes jie – stiprūs lobistai, tačiau politologai pasigenda Lietuvos valdžios dėmesio programoms, iš kurių mūsų šalis galėtų tiesti elektros tinklus ir gerinti su Europa jungiančių kelių būklę.

Anot VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko, žemdirbiai yra svarbi lobistinė organizacija ir į jų reikalavimus politikai paprastai bando atsižvelgti, todėl Lietuvos pozicija politiškai yra suprantama.

„Ko aš pasigendu Lietuvos pozicijoje: didesnio akcento ir dėmesio toms sritims, kurios mums yra svarbios, ypač infrastruktūros projektams finansuoti. Ir gali būti, kad galutinis susitarimas bus priimtas sumažinus planuojamas lėšas, tai vadinami Connecting Curope Facility, iš kurios planuojama finansuoti energetikos,  transporto, plačiajuosčio interneto tinklo projektai. Ir gaila, kad Lietuvoje apie tai mažai kalbama. Mano nuomone, tai turi didelę pridėtinę vertę ES, įskaitant Lietuvą. Ir tai ne mažiau svarbu nei išmokos ūkininkams“, – teigia R. Vilpišauskas.

Jis sako, kad lėšos bus skirstomos centralizuotai, jos nebus padalintos atskiroms valstybėms narėms.

„Dėl jų paskirstymo spręs ES institucijos, bet būtų galima tikėtis, kad jos galėtų būti panaudotos ir Lietuvai svarbiems regioniniams projektams, tiek susisiekimui gerinimui, tarkim, su Lenkija, tiek energetikos jungtims su Lenkija ir kitomis kaimyninėmis šalimis. Būtent dėl to aš manau, kad tai svarbi lėšų kategorija“, – tvirtina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių