ES biudžetas: ūkininkai turėtų gauti bent 196 eurus už hektarą

2020 metais tiesioginės išmokos žemdirbiams turėtų siekti bent 196 eurus (677 litus) už hektarą, numato daugiametis Europos Sąjungos (ES) biudžeto projektas, kuris šiuo metu svarstomas Briuselyje.Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigia, kad tokia išmoka tenkintų žemdirbius, jei būtų mokama nuo 2014 metų.

„Visos valstybės narės turėtų pasiekti bent 196 eurų už hektarą lygį dabartinėmis kainomis iki 2020 metų“, - rašoma 2014-2020 metų biudžeto projekte, kuris paviešintas tinklaraštyje apie ES „Open Europe blog“.Ši nuostata įtraukta penktadienio naktį. Praeitą savaitę Europos Vadovų Tarybos pirmininko Hermano van Rompuy projekte šios normos nebuvo.

„196 eurai jau yra postūmis iš mirties taško, tačiau data neteisinga. Mes galime sutikti su ta suma nuo 2014 metų ir jokių pereinamųjų laikotarpių“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė A.Stančikas. Jis teigė, kad tokios pat pozicijos laikosi ir Latvija su Estija.

Pasak A.Stančiko, pagrindinė problema yra ne išmokos suma, o skirtumas nuo vidurkio.„Mes suprantame, kad tos derybos sunkios, kad daug kam mažėja finansavimas, bet mūsų pagrindinė kova yra ne dėl pačios išmokos dydžio, o tai, kad visiems išmokos būtų kuo panašesnės, kad nebūtų rinka kraipoma“, - teigė žemdirbių atstovas.

Ankstesniuose projektuose buvo numatoma, kad Lietuvos ūkininkams išmokos iki 2020 metų pasiektų 174 eurus (601 litą).Naujame projekte įtvirtinta, kad šį skirtumo mažinimą „finansuos visos valstybės narės su tiesioginėmis išmokomis virš ES vidurkio, proporcingai nuo jų skirtumo nuo ES vidurkio“.

Projekte taip pat palikta ankstesnė nuostata dėl išmokų vienodėjimo spartos, numatanti, kad „visos valstybės narės, gaunančios mažesnes nei 90 proc. ES vidurkis tiesiogines išmokas už hektarą, trečdaliu sumažins atotrūkį tarp jų dabartinių išmokų ir 90 proc. vidurkio kitoje finansinėje perspektyvioje“.Už 2012 metus tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams siekė 407 litus už hektarą. ES išmokų vidurkis yra apie 268 eurai (925 litai) už hektarą.Tiesioginės išmokos žemdirbiams yra vienas iš svarbiausių klausimų Baltijos šalims, kurios teigia patiriančios diskriminaciją šioje srityje ir siekia sparčiau suvienodinti išmokas.


Šiame straipsnyje: ES biudžetasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių