Energetinio naudingumo sertifikatai - ant notarų galvų

Būsto pardavėjus gąsdinę energetinio naudingumo sertifikatai taps notarų galvos skausmu. Aplinkos ministras artimiausiu metu žada pasirašyti įsakymą, kad suprastintus būsto sertifikatus už mažiausią kainą gautų  būsto pirkimo ar pardavimo sandorius tvirtinantys notarai. Patiems žmonėms esą tuo rūpintis nereikės.

Notarai būsimos tvarkos, kol dar įsakymo nėra, nekomentuoja.

Buvę formalūs popierėliai, kurių pageidauti galėjo tik norintieji žinoti, ar tikrai perkamame ar nuomojamame būste nešals, nuo sausio pradžios tapo privalomi. Taip įteisinti pastatų energetinio naudingumo sertifikatus nurodė Europos Sąjungos direktyva.

Nekilnojamojo turto tarpininkų prognozėmis, anksčiau tik naujos statybos ar komercinėms patalpoms taikytas reikalavimas kiekvienam būsto pirkėjui atsieis apie 300–400 litų. Aplinkos ministras, iš pradžių žadėjęs Statybos įstatymo pataisas atšaukti, dabar sako su notarais radęs kitą, žmonėms daug nekainuosiantį būdą.

„Tos sistemos esmė bus tokia, kad norintieji padaryti sandorį, ateis pas notarą, jiems nereikės niekur vaikščioti jokių sertifikatų, jeigu jie nenorės to daryti. Notaras kreipsis elektroniniu būdu į mūsų Sertifikavimo centro registrą ir po savaitės jau galės elektroniniu būdu išsiimti sertifikatus visiems jau dabar sertifikuotiems pastatams, o po dviejų savaičių visiems ne pastatams, o butams“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Pasak V. Mazuronio, taip bus galima gauti žemiausio lygio tipinio pastato energetinio naudingumo sertifikatą, kuris notarui kainuos apie 10 litų. Notarai esą šią kainą įtrauks į savo paslaugos tarifą. Pastarieji naujos tvarkos iš anksto vertinti nenori.

„Šiuo metu tokia tvarka, kokia buvo nuo sausio 9-tos, tokia ir lieka galioti, kai pirkėjas pardavėjui ar atvirkščiai negali susitarti, o turi vienas kitam perduoti energinio naudingumo sertifikatą. Kai mes turėsime tokį registrą, kai žinosime, kokia informacija yra tame registre, tik tada galėsime pasakyti savo komentarą apie tą tvarką“, – teigia Notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

Ministro teigimu, naujoji tvarka, kuri išlaisvins žmones nuo papildomos naštos perkant ar parduodant būstą, įsigalios per porą savaičių. Norintieji išsamesnio būsto įvertinimo kaip ir anksčiau turės patys kreiptis į sertifikavimo specialistus. Tačiau, anot V. Mazuronio, pastato energinę būklę galima sužinoti tiesiog peržiūrėjus paskutinių trejų metų sąskaitas už šilumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Tu nori ar nenori vistiek priverstas pirkti "popieriuką". Kuom skiriasi mūsų valstybė nuo visokių "daktarų", daškinių", "agurkinių" ir t.t. ??? Už jų suteikiamą taip vadinamą "stogą" žmonės irgi buvo(o gal ir yra) verčiami mokėti. Šitoks veiksmas valstybės yra traktuojamas kaip reketas. Gerbiami valdininkai, kaip pavadinsite savo tokius veiksmus? Aš manau tiksliausias pavadinimas būtų "VALSTYBINIS REKETAS" Ir kuo toliau tuo daugiau žmoniems nereikalingų paslaugų brukama per prievartą! Pradedant nuo centralizuoto šildymo ir baigiant sušiktom pažymėlėm! Ir vis "SAJUNGA" reikalauja. Tiesiog nuostabu, ankščiau viena sajunga reikalavo, dabar kita sajunga reikalauja, o paprasti žmogeliai kaip buvo durniaus vietoje taip ir liko.

Biurokratija plinta

Biurokratija plinta portretas
nekitaip

Koks

Koks portretas
galvos skausmas notarams? Nebent ten sėdi visiški beraščiai ir nemoka naudotis kompiuteriu. Iš Kadarstro tinklapio atsisiūsti popierėlį notarams galvos skausmas??? Tada tegul eina visi sniego gatvėse kasti, ten grynas oras ir galvos neskaudės.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių