Energetikos viceministras: IAE uždarymas gali būti brangiausias pasaulyje

Gruodžio pabaigoje sustabdytos ir elektros nebegaminančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo darbai yra kritinėje padėtyje.

Energetikos viceministras Romas Švedas pareiškė, kad IAE veiklos nutraukimas, ko gero, bus brangiausias atominės jėgainės uždarymas pasaulyje.

R.Švedas interviu naujienų portalui delfi.lt tvirtino, kad jei anksčiau laiko bus išnaudoti visi uždarymui skirti europiniai pinigai, darbus pabaigti teks visų Lietuvos elektros vartotojų sąskaita.

"Situacija iš tikrųjų yra kritinė, ypač dėl radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginio ir saugyklos, nes ginčas su generaliniu rangovu "Nukem Technologies" yra labai gilus. Bus nelengva išspręsti ginčą dėl sumų, kurių aš nenoriu konkrečiai įvardyti, tačiau jos yra labai didelės. Noriu pabrėžti, kad į šias problemas žiūrime konstruktyviai, mes neturime kitos išeities - privalome pastatyti saugyklas. Nuo šių projektų priklauso kiti projektai ir visas tolesnis procesas. Nebus panaudoto branduolinio kuro saugyklos - nebus kur dėti kuro ir jis liks reaktoriuje", - kalbėjo R.Švedas.

Anot jo, uždarymo projektų užsakovės IAE ir generalinio rangovo Vokietijos koncerno "Nukem Technologies" sutartis yra "galinga ir stipri" - ją pasirašant pagal Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko taisykles buvo samdomi konsultantai, sutartis sudaryta pagal Jungtinės Karalystės teisę.

"Tai yra ne pirmas toks ginčas, jų pasaulyje yra buvę daug. Yra skirtingi sprendimo būdai: galima spręsti taikiu susitarimu, arbitraže, kitais būdais. Reikia surasti optimalų variantą, nes visos teisinės priemonės yra", sakė R.Švedas.

Pask energetikos viceministro, 2007-2013 metų finansinėje perspektyvoje pinigų numatyta tiek, kiek yra numatyta ir Lietuva turi verstis su jais. Tačiau jeigu dabar šalis sunaudos labai daug pinigų, tai galbūt po dešimties metų paaiškės, kad Lietuva akivaizdžiai viršijo sąmatas ir kad tai bus didesnės sumos nei įprasta tarptautinė praktika nutraukiant atominių elektrinių eksploatavimą.

Paklaustas, kokią įtaką IAE uždarymo problemos gali padaryti naujos jėgainės statyboms ir investuotojų požiūriui į šį projektą, R.Švedas atsakė:

"Tiesiogiai, inžinerine prasme tai įtakos neturi, tačiau aš žiūriu įvaizdžio prasme. Juk yra klausimas, ar mes lietuviai gebame įgyvendinti didelius projektus, ar ne? Mes esame maža tautelė, todėl didelius projektus mes galime įgyvendinti tik susivieniję (...). Mes galime sukurti kokias tik norime sąlygas, tačiau jeigu mes būsime nepatikimi, mumis nepatikės, mes nieko ir nepadarysime", - sakė energetikos viceministras.

Vis dėlto jis sakė tikįs, kad 2020 metais Lietuva turės elektros jungtis su lenkais, švedais ir suomiais, veiks nauja atominė elektrinė, o IAE eksploatavimo nutraukimas vyks sėkmingai.


Šiame straipsnyje: IAEIAE uždarymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių