Energetikos ministras: „Gazprom“ pasiruošęs kalbėtis

Po praėjusį penktadienį Vilniuje vykusio susitikimo su vienintelės dujų tiekėjos Lietuvai - Rusijos dujų milžinės "Gazprom" - atstovais energetikos ministras Arvydas Sekmokas sako, kad "Gazprom" jau pasiruošęs kalbėtis su Lietuva.

"Buvo ministerijos atstovai susitikę su "Gazprom" atstovais, buvo diskutuota dėl trečiojo paketo įgyvendinimo bei dujų kainos. Sutarta, kad dialogas turėtų tęstis. (...) Vien "Gazprom" noras diskutuoti toliau rodo poslinkius. Mums anksčiau buvo grasinta arbitražu, dabar "Gazprom" pasiruošęs kalbėti, ir mes tą vertiname teigiamai", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministras.

A.Sekmokas teigė, kad iš "Gazprom" atstovų kol kas neišgirdo pažado mažinti Lietuvai tiekiamų dujų kainą: "Tokių pažadų nėra".

Premjeras Andrius Kubilius dar kartą pareiškė, kad "Gazprom" teks išmokti dirbti konkurencinėmis sąlygomis tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje (ES).

"Tai (susitikimą su Energetikos ministerijos atstovais - BNS) vertiname kaip žingsnį gal ir teisinga linkme, bet per maža, kad būtų galima ką nors įvertinti. Būtų tikrai gerai, kad "Gazprom" kiek galima greičiau suprastų, kad tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje tokiom monopolistinėms bendrovėms kaip "Gazprom" vis tiek teks išmokti dirbti konkurencinėmis sąlygomis", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

"Gazprom" delegacija, vadovaujama koncerno valdybos pirmininko pavaduotojo Valerijaus Golubevo, praėjusį penktadienį Vilniuje susitiko su Energetikos ministerijos atstovais.

Susitikimo metu aptarti klausimai dėl Europos Sąjungos (ES) trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo ir dėl "Gazprom" taikomų gamtinių dujų kainos Lietuvos vartotojams.

Pasak "Lietuvos ryto", energetikos ministras Arvydas Sekmokas atsisakė dalyvauti susitikime, o iš anksto neskelbtas derybas buvo deleguotas viceministras Romas Švedas. Tuo tarpu "Verslo žinių" teigimu, susitikime su "Gazprom" atstovais Lietuvai atstovavo energetikos viceministras Arvydas Darulis.

Energetikos ministerija tvirtina, kad "Gazprom" įsipareigojo tiekti gamtines dujas į Lietuvą teisingomis kainomis, tačiau yra pagrįstų įtarimų, kad šios nuostatos nesilaikė ir taip pažeidė "Lietuvos dujų" privatizavimo sutartį.

Tam, kad šis pažeidimas būtų ištaisytas, Energetikos ministerija pasiūlė "Gazprom" dėl teisingos dujų kainos nustatymo sėstis prie derybų stalo Briuselyje.

"Gazprom" ketvirtadienį atmetė Lietuvos energetikos ministerijos kaltinimus dėl "Lietuvos dujų" privatizavimo sutarties pažeidimo ir teigė pats turįs pretenzijų Lietuvai bei siūlė "sąžiningas bei draugiškas derybas" surengti penktadienį Vilniuje.

Rusijos "Gazprom" valdo 37,06 proc., Vokietijos koncernui "E.ON Ruhrgas International" - 38,9 proc., valstybė - 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų.


Šiame straipsnyje: GazpromAlvydas Sekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

gazovikas

gazovikas portretas
jeigu butu tokie sekmokai anksciau Lietuvoje tai mes seniai turetume teisingas kainas.ir alternatyvas.

laisvamanis

laisvamanis portretas
Šiandien per Rusijos verslo TV kanalą RBK žiūrėjau diskusiją apie "Gazprom" perspektyvas Europoje,įvykių Libijoje fone.Nustebau,kad nei vienas diskusijos dalyvis nepriekaištavo ES dėl III energetinio paketo taikymo,nes tai laiko ES teise.Jie tik piktinosi,kad esą ES pro III energetinio paketo prizmę žvelgia ir į "pilkąsias zonas",kuriomis,kiek supratau,laiko Gudiją ir Ukrainą.

D.G.

D.G. portretas
Sekmes ministrui Sekmokui ir jo vadovaujamai ministerijai, jei nebutu rinkejai issirinke socdemu , dabar butumeme visai kitokioje energetineje padetyje - saunuoliai!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių