Energetikos ministerija siūlo kitąmet elektrą branginti 1 centu

Kitąmet elektrą Lietuvoje gali branginti gerokai išaugusi rusiškų dujų kaina, mat šį kurą degina didžiausia ir pagrindinė šalies elektrinė Elektrėnuose.

Naujienų portalas delfi.lt rašo, kad Energetikos ministerija, pateikusi viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifą, suskaičiavo, kad jis bus 1 centu už kilovatvalandę didesnis nei šiemet. Taigi elektra gyventojams taip pat turėtų brangti 1 centu už kilovatvalandę.

Tačiau Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) siūlo ministerijai darsyk persvarstyti VIAP ir sumažinti kvotą Lietuvos elektrinę valdančiai bendrovei „Lietuvos energijai“ planuojamą dalį.

„Argumentas yra labai paprastas - šiemet planuojama, kad “Lietuvos energija„ pagamins ir į tinklus patieks apie 1 TWh elektros. Istorija rodo, kad nei 2010 metais, nei 2011 metais Lietuvos elektrinė neišnaudoja kvotos ir patiekia mažesnį nei jai nustatyta elektros kiekį, o tai atsiremia į VIAP lėšas. Taigi nelabai yra priežasčių, kodėl kitais metais turėtų būti kitaip“, - sakė komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Šiemet Lietuvos elektrinei skirta 1,74 teravatvalandės (TWh) remtinos energijos, o 2012 metais planuojama skirti 1,53 TWh.

"Dujų kainos yra labai smarkiai išaugusios, o Lietuvos elektrinė elektrą gamina iš dujų, taigi sumažinta kvota nepadengia dujų kainos įtakos", - teigė D.Korsakaitė.
Pagal dabartinius skaičiavimus, VIAP suma kitąmet turėtų būti per 700 mln. litų, iš jų „Lietuvos energijai“ tektų daugiau kaip 400 mln. litų. Šiemet VIAP suma yra 613 mln. litų.
Galutinį sprendimą dėl elektros kainos Kainų komisija ketina priimti kitą savaitę.
Šiuo metu vienos laiko zonos elektros tarifas yra 45 centai už kilovatvalandę.


Šiame straipsnyje: elektraelektros kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
ta ministerija tai kenkeju lizdas ,. ka svaiste pinigus del naujos atomines statybu , 700 MW galios elektros jungtciai „NordBalt” kuri sujungs Lietuvos ir Švedijos elektros energetikos sistemas 2015 metų gruodį. , Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo linijos projektui ( 2015 metais Lietuvos–Lenkijos jungtis bus pradėta eksploatuoti 500 MW galia, 2020-ais, baigus II-ąjį keitiklių statybos etapą, „LitPol Link“ elektros jungtis veiks 1000 MW galia.) , Visai tie milijonai ir tariamas energetinis darbas lietuvvos labai yra tik akiu dumimas , tikroji nauda tik aferistams kurie prikise prie to nagus ir susigriebia visus tuos milijonus . o lietuva kaip buvo be savo strateginiu objektu taip ir liks tures tik daugiau laido ir brangia elektra ,. uz tuos milijonus - milijarda buvo galima pilnai aprupinti lietuva elektra pagyvinant jos ekonomika ir suteikiant visiems norintiems darbo ( o tai jau socialine , pensijos ir t.t. - zmoniu gerbuvis ) jei pinigai butu investuoti i tikrus strateginius objektus : atsinaujinancius saltinius . siai dienai as tik matau kaip lietuva yra apvaginejama ir kencia jos zmones .

qa

qa portretas
griau pigintu vienu ar keliais centais , o neatvirksciai

O galėjo būti kitaip

O galėjo būti kitaip portretas
Visi puikiai atsimena, kaip Kirkilas pezėjo, kad po atominės uždarymo elektra kainuos 0,75 - 0,85 Lt. Tai, jeigu komuniagos su maximiniais būtų statę LEO, elektra tiek ir kainuotų. Neišdegė kirkilmaximinis biznis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių