Elektros tinklų perėmimas soduose: naudojamos neleistinos priemonės?

Valstybės valdomas energetikos bendroves soduose gyvenantys žmonės kaltina šantažu – tikina esą verčiami kone veltui atiduoti bendrijose esančius elektros tinklus. Tam besipriešinantys sako patyrę "bausmes" – žmonėms atjungiama elektra, atsiranda elektros tiekimo sutrikimų.

Negalėjo net arbatos išsivirti

Kaip teigia LNK laida „Faktų tyrimo biuras“, sodų bendrijos „Baldininkas“ vadovas Vytautas Šidlauskas šioje sodų bendrijoje kartu su šeima gyvena jau 15 metų. Niekada jokių rūpesčių ir problemų dėl elekros neturėjo.

Tačiau kai visoje Lietuvoje prasidėjo elektros tinklų, priklausančių sodų bendrijoms perėmimas, V.Šidlauskas pastebėjo, kad trūksta elektros galios. O štai praėjusį pavasarį visa sodų bendrija dėl sumažėjusios elektros galios negalėjo net arbatos išsivirti.

Pasak V.Šidlausko, VST prieš kurį laiką juos paliko gyventi tamsoje, nes jie nesutiko savo elektros tinklų perduoti VST.

„Nieko neperspėję mums apribojo elektros galią, paliko ant 30 KW. 30 KW ant daugiau nei 300 sklypų ir dar papildomai ūkininkai, čia nereikia būti dideliam matematikui, kiek lieka vienam sklypui“, - sako V.Šidlauskas.

Paliko gyventi tamsoje

Visgi dalis sodininkų bando atsilaikyti spaudimui ir priešinasi monopolininkų reikalavimams, kuriais, pasak laidos kūrėjų, siekiama perimti tik kokybiškai sutvarkytus elektros tinklus. Kiti žmonės, pasak „Faktų tyrimo biuro“, verčiami papildomai investuoti į atgyvenusias elektros linijas.

Deja, ne visi sodininkai gali skirti 1 tūkst. litų už senų elektros tinklų remontą, pastebi „Faktų tyrimo biuro“ komanda. Kas neturėjo reikalingos sumos ar paprasčiausiai nesutiko sumokėti, tam elektra buvo atjungta – niekam nematant, paslapčia. Atvažiavo VST darbuotojai ir drastiškai nukarpė laidus. Žmonės liko gyventi tamsoje, laidai tvirtino vienoje bendrijoje gyvenantys žmonės.

„VST berniukai, pilna to žodžio prasme sakau, vaikščiojo pas kiekvieną, kuris dar abejojo. Taip pat ir pas mane net du kartus buvo atėję. Jie sako, jei nemokėsi tūkstančių – iš pradžių sakė du tūkstančiai du šimtai ...“, - „Faktų tyrimo biurui“ sakė p.Bronė, kuri kartu su vyru Mečislovu nesumokėjusi reikalaujamos sumos už senų elektros tinklų remontą liko gyventi tamsoje.

„Jiems (skirstomiesiems tinklams – red.past.) reikia monopolio į vienas rankas – bet kokia kaina“, - kalbėdamas apie energetikos bendrovių vykdomą politiką, sakė Kauno susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Romualdas Šeštakauskas.

VST šantažuoja?

„Bendrijos (sodų bendrijos – red.past.) nėra suprojektuotos tokiems poreikiams, kokie yra šiandien. Dėl to jie ir neturi įtampos kokybės. Pralaidumas tų linijų bendrijose yra per menkas. Kai taps šios linijos bendrovė VST nuosavybe, tai tada mes turėsim jas remontuoti. Tokiu atveju didinant pralaidumą mes turėsime jas rekonstruoti“, - komentuodamas dabartinę  situaciją tvirtino Saulius Aleksa, VST Kauno skyriaus viršininkas.

Šį VST atstovo paaiškinimą laidos komanda įvertino vienu žodžiu – šantažas. „Vadinasi, kol vyksta tinklų perdavimas už 1 litą, kol žmonės tam priešinasi, nesklandumų tiekiant elektrą bus“, - išvadas žiūrovams pateikė laidos kūrėjai.

Elektros kainos subtilybės

Lietuvoje yra 1500 sodų bendrijų. Kiekvienoje jų gyvena vidutiniškai šimtas šeimų po 2-3 žmones. Taigi sodų teritorijose šiuo metu gyvena apie 500 tūkst. Lietuvos gyventojų, skaičiuoja "Faktų tyrimo biuro" komanda.

Soduose gyvenantiems žmonėms elektra aukštos įtampos laidais atkeliauja iš tiekėjo – šiuo atveju iš valstybės valdomų energetikos bendrovių VST ir RST – į šalia sodų esančias pastotes.

Iš čia iki kiekvieno sodų bendrijoje esančio namo elektra keliauja tinklais, kurie priklauso sodų bendrijoms. Taigi elektros perdavimu nuo transformatorinės iki kiekvieno name įrengto skaitiklio turi rūpintys sodų gyventojai.

Čia gyvenantiems žmonėms reikia patiems prižiūrėti, kad jų vietiniai tinklai būtų geros būklės - stulpai, laidai, įvadai ir skaitikliukai atitiktų aukščiausius energetikų reikalavimus.

Už tinklų priežiūrą kvalifikuotiems elektrikams moka tie patys sodininkai, tačiau už elektrą jie moka tiek pat kiek butuose gyvenantys ir elektros įvadu nesirūpinantys vartotojai. Vadinasi, soduose gyvenantys žmonės už elektros energiją moka kur kas daugiau, tvirtina “Faktų tyrimo biuras”.


Šiame straipsnyje: VSTRSTsodai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių