Elektros tilto darbai nestringa tik Lietuvos pusėje

Elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos darbai nestringa, tačiau kaimynų energetikai susiduria su gamtinėmis ir socialinėmis kliūtimis.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, jeigu darbai nestrigs, energetiniams projektams nuo 2014 metų galima tikėtis didesnio finansavo.

Tarp Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtį statanti bendrovė „Litpolink“ skelbia, kad rugsėjį bus patvirtintas elektros tilto specialusis planas ir kad darbai stipriai juda į priekį.

„Lietuvos pusėje pasibaigė galutinės trasos viešųjų konsultacijų etapas. Esame gavę beveik visų institucijų specialaus plano derinimus, įskaitant Alytaus rajonų ir Lazdijų rajonų savivaldybių derinimus. Tai leidžia planuoti, kad rugsėjį kreipsimės į energetikos ministrą su pašymu patvirtinti specialų planą ir ta trasa bus galutinai nustatyta“, – LTV teigė „LitPolLink“ direktorius Jaroslavas Neverovičius.

Nustačius galutinės trasos maršrutą elektros jungties statytojai tikisi,kad iki metų pabaigos pavyks susitarti su beveik 500 žemės savininkų dėl servituto nustatymo.

Beveik pusė žemės savininkų jau sutiko už tam tikrą kompensaciją žemę perleisti statybai. O kurie   nesutiks, žemės servitutas bus nustatytas administracine tvarka.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, elektros jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos žadama baigti statyti 2015-aisiais. Lietuva, anot diplomatų, neatsilieka nuo darbų grafiko. Tuo tarpu Lenkija, statysianti dvigubai ilgesnę jungtį, susiduria su teisiniais sunkumais.

Lenkija tik kitąmet galės tvirtinti elektros tilto specialųjį planą, kai bus parengti valsčių, per kuriuos drieksis trasa, teritorijų detalieji planai.

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas priduria, kad ES paramos verta tikėtis tik tuomet, jei   projektas bus vykdomas pagals planą.


Šiame straipsnyje: elektraelektros tinklaiLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių