Elektros biržoje brangsta elektra

Per antrąją elektros biržos prekybos sesiją, kai buvo prekiaujama elektra sausio 2 dienai, sudaryta sutarčių dėl 13,280 tūkst. megavatvalandžių (MWh) elektros pirkimo ir pardavimo, o svertinė vidutinė kaina buvo 10,397 cento už kilovatvalandę (kWh) - beveik dukart didesnė per pirmąją sesiją gruodžio 31-ąją.

Gruodžio 31-ąją per biržą sausio 1-ajai buvo sudaryta sutarčių dėl 17,745 tūkst. MWh elektros, o svertinė vidutinė kaina buvo 5,886 cento už kilovatvalandę (kWh).

Prekybos rezultatus skelbia elektros perdavimo operatorė - bendrovės "Lietuvos energija" antrinė įmonė "Litgrid".

Sausio 1-osios prekybos kainos svyravo nuo 9,499 iki 11,001 cento už kilovatvalandę. Brangiausiai elektra parduota tarp sausio 2-osios 14 ir 19 val. (po 11,001 cento už kWh), o pigiausiai - po 9,499 cento - (tarp 1 iki 5 val. ryto).

Pirmąą prekybos dieną per biržą buvo parduota apie pusę elektros kiekio, kurį sausio 1 dieną suvartojo Lietuva. Specialistai ją įvertino kaip sėkmingą.

Birža šiuo metu turi sutartis su 17 rinkos dalyvių, tačiau kiek jų dalydavo pirmosiose sesijose ir iš kokių šalių atėjo elektra, informacija kol kas neteikiama.

Nuo sausio 1 dienos didžiausi vartotojai, suvartojantys apie 35 proc Lietuvos poreikio, elektrą gali pirkti iš vietos gamintojų arba iš importuotojų pagal dvišalius susitarimus ir per elektros biržą.

Tačiau pereinamuoju - iki pusės metų laikotarpiu - iki liepos 1 dienos - jos gali pirkti elektrą iš Rytų skirstomųjų tinklų ir VST.

Elektros biržoje sandoriai sudaromi kiekvienai paros valandai. Prognozuojama, kad šiemet Lietuva importuos iki pusės - apie 40 proc. - reikalingos elektros energijos, o kiek daugiau nei pusė bus pagaminta Lietuvos elektrinėse.


Šiame straipsnyje: elektros biržaelektros kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių